Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Locatie: Maagjesbolwerk Zwolle

Sortering: Kolen gestookt handvorm paars blauw getrokken

Voeg: Grijs

Metselaar: Een kunstenaar

wp42b874bf.png

Heel soms besteden we aandacht aan muren die buiten het verspreiding gebied van deze krant vallen. De muur moet dan heel speciaal zijn en een mogelijke “eye opener” zijn voor nog te realiseren muren in onze omgeving. Een soort van zendingswerk maar dan naar de eigen regio gericht. De muur van deze week staat helaas niet in onze regio. Hij staat meer oostelijk. Ik hoor u denken, in het gebied waar ze nog een frisdrank kennen met 25 letters? Nee, niet in het land van de tukkers we gaan iets meer omhoog naar Zwolle. Daar staat deze fantastische muur. Het doet mij goed om te constateren dat ik steeds meer mensen met het muren virus weet aan te steken. Want deze tip (incl. foto) kreeg ik van de familie Wolters. De Woltertjes gaan inmiddels zo ver dat als zij een muur zien automatisch aan mij denken. Hopelijk gaan ze hier niet te ver in want ik heb mij laten vertellen dat ze een blinde muur in de achtertuin hebben, dan zouden ze bij elke blik vanuit het achterraam met hun gedachten afdwalen…..
Nee, dat zal toch niet, in ieder geval weten zij getuige de tip mooi, mooier en mooist nog te onderscheiden.
We hebben hier te maken met het Maagjesbolwerk. Dit gebouw ontworpen door  architect Professor dokter Hans Ruijssenaars is geïnspireerd door het 17e eeuwse bastion op dezelfde locatie. Een Amsterdamse architect met een eigen opvatting over architectuur (www.hansruijssenaars.nl). Het gaat te ver om dit in de rubriek toe te lichten. Kernpunten zijn; verwondering (het staren in ’n wereld die tot voor kort ’n andere was en nu de eigen wereld blijkt te zijn of omgekeerd), samenhang en vervreemding. Hij is meer geïnteresseerd in overeenkomsten dan in verschillen. Na het lezen van deze opvatting begrijp je hoe hij tot deze muur is gekomen. Een muur bestaande uit ruim 200.000 grillege stenen. Stenen die het dichts bij het vuur hebben gezeten daardoor zo warm geweest dat ze volledig zijn gesmolten in de kolen gestookte oven van steenfabriek Vogelensangh uit Deest. Deze steenfabriek heeft ruim 1,5 jaar moeten sparen om aan de vraag van 200.000 stenen te kunnen voldoen. Want deze stenen zijn in feite een rest product van het totale bak proces. De opdracht van de architect aan de metselaar was duidelijk. Er mag totaal geen verband in de muur zitten. Ik denk dat ze daar zeer goed in zijn geslaagd.
Kijk maar eens goed naar de uitvergroting links boven. Totale chaos. Zo erg zelfs dat de totale muur het goed zal doen als klimwand. Want aan de draad is zeker niet gemetseld getuige de enorme uitstulpingen in het muurvlak. Natuurlijk is er in dit enorme muurvlak ook aan de dilataties (kunstmatige scheur in de gevel, gemaakt op plaatsen waar mogelijk scheuren zouden kunnen ontstaan door zetting in de gevel) gedacht. Normaal zijn dit mooie rechte lijnen in een gevel vlak, op 1/3 deel rechts van de foto kan je goed zien dat de dilatatie hier net zo grillig is als de muur. Overigens ben ik blij dat de muur niet gevoegd is. De stenen zijn namelijk met mortel vol en zat op elkaar verwerkt en de overtollige specie is uitgekrabd. Want als een voeger dit had moeten doen had hij ze nooit meer op een rijtje gekregen.
Een topper van een muur waar het volgens mij verstandiger is de overeenkomsten i.p.v. de verschillen te proberen te vinden.
U zit nog met een vraag? De frisdrank met 25 letters is cooooooooooooooooooooolaa.
Volgende keer aflevering 50 van deze rubriek.

Foto: René Wolters
Cijfer uitstraling 11 (grensverleggend)

wp01630510.jpg


Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo