Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkIngezonden

 

Locatie: Zwanenburgplantsoen, Haarlem

Steen:

Voeg:

Metselaars:


Het verband lijkt nog meest op kruisverband. Alleen is steeds een strek vervangen door twee koppen. Zo worden we nog altijd verrast door creatieve metselaars!

Jan-Willem schrijft ons: De locatie is Zwanenburgplantsoen te Haarlem (villa Zwanenburg) nabij de Kathedrale basiliek St. Bavo.

Wederom geen naam voor dit metselverband kunnen vinden omdat het om een combinatie lijkt te gaan van Frans (strek-kop-kop-strek, maar dan niet repeterend per laag, maar om de laag) en staand aangezien de onderbreking van het Frans verband gevormd wordt door een laag koppen, en de strekken keurig boven elkaar zijn geplaatst (overeenkomst tussen beide verbanden).

Dit combinatieverband zou daarom ‘Frans staand’ kunnen heten vanwege de onderbreking met de koppenlagen. Maar misschien is er al een bestaande naam voor bedacht die mij nog niet bekend is. Fraai is ook het kleurverschil in de rode stenen waardoor het echt een levendige muur wordt. Wat mij betreft past dat bijzonder goed bij het karakter dat het verband uitstraalt. Mooi stukje werk en originele creatie.

Foto's: Jan-Willem van Velzen

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo