Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Sluis muur

Locatie Zuider sluis IJmuiden

Sortering: Paarse klinker vormbak waalformaat

Voeg: grijs (doorgestreken)

Metselaar: Grota Bouw vof


De originele stenen van deze gevel stammen uit 1876. Alleen was het in 2000 hoog nodig om de sluismuur samen met de hele sluis te renoveren. De oude sluizen waren niet voldoende sterk om te voldoen aan de eisen van een waterkering, ze waren niet meer berekend op wat men noemt een superstorm, een zware storm die eens in de 10.000 jaar voorkomt.
Een nieuwe sluis had een optie kunnen zijn maar dit bleek duurder dan renoveren.
Maar laten wij ons concentreren op de sluis muur. De verwerkte steen is een in basis eenvoudige rode vormbaksteen maar wel een van klinker kwaliteit, als je twee stenen tegen elkaar slaat hoor je een scherpe klank. De oplettende lezer van deze rubriek zal mogelijk al hebben opgemerkt dat de opbouw van dit artikel overeenkomsten heeft met een van de eerdere uitgave van deze rubriek. Dat klopt en is niet zonder rede, want de stenen die in de sluis zijn verwerkt zijn exact dezelfde als die aan de gevel van Houthandel van der Veen in Beverwijk. Alleen praten we nu over een muur, om in wielertermen te spreken, van de buiten categorie. De stenen zijn in kruis verband gemetseld, de ene laag stenen bestaat alleen uit strekken de volgende laag stenen bestaat alleen uit koppen en een ingewikkeld detail over drie klezoren maar dat gaat te diep voor deze rubriek. De muur is 4 keer halfsteens dik, dat is gezien de toepassing niet overdreven want ik heb ze wel dikker gezien, maar het achter liggende beton doet hier het meeste werk.
Aan deze muur zitten ankers van chirurgisch staal van 1 meter lang en tussen de oude opgeruwde betonnen binnen wand en de nieuwe muur is 80 cm beton gestort.
De voeg bij deze steen is qua kleur niet echt belangrijk. De voeg is doorgestreken en samen met de metselmortel voorzien van een waterdichte emulsie. Omdat men doorstrijkt ontstaat er een egale massa, want als men had gevoegd was er een onnodig zwakkere plek ontstaan.
Zo zie je maar dat een relatief “eenvoudige” steen samen met beton, goede verankering en
toeslag stoffen kan zorgen voor een dijk van  een muur die bloot staat aan de meest barre elementen. Hoe de muur er dan uit ziet is van onder geschikt belang, zijn functie is het belangrijkst. De witte uitslag en wier afzetting zouden we bij een normale muur vervloeken,
maar in deze situatie is het een pre, wat dit hoort gewoon bij deze muur, zonder afzetting zou het zelfde zijn als Sinterklaas zonder baard en dat kan natuurlijk niet
 
Cijfer uitstraling: 8 (maar dan door de massa en niet door schoonheid)

Vr gr Rene Lust

Foto Rob Benning

     


Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo