Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, Beverwijk



Door ons gespot

 

Locatie: Westerkerk, Amsterdam

Steen:

Voeg:

Metselaars:


Stenen en Amsterdam in 4016

De Westerkerk had keihard onderhoud nodig. In 2014 was het dan zover. Speciaal gemaakte stenen werden gebruikt voor de gevelrenovatie. Aardige actie was, dat men stenen met je naam erin kon adopteren (metsel een steen). Wat ik mij dan alleen afvraag, hoe gaat dat dan over 2000 jaar, wanneer de stenen ontmanteld worden: zal men de inscripties nog herkennen en wat doet men ermee?

We beschrijven het jaar 4016. Het is alweer 1000 jaar terug dat de laatste steenfabrieken sloten in Nederland. Met de opkomst van enots, het materiaal waarmee je vanaf de pc ieder gebouw kunt vormgeven en met een druk op de knop 3D kunt laten maken, hadden onze stenen geen bestaansrecht meer.

De techniek en kennis om stenen te bakken is in de loop der eeuwen verloren gegaan en stenen zijn zeer schaars. Omdat men een aantal gebouwen in steen toch wil laten voortbestaan, moet men keuzes maken.

Van duizenden gesloopte panden sorteert men een aantal bruikbare stenen en maakt daar weer gebouwen van. In 4014 heeft het departement van steentijd bepaald, dat de Westerkerk in 4016 ontmanteld zal worden en de bruikbare stenen worden gebruikt om het vervallen paleis op de Dam nieuw leven in te blazen nu Koning Willem de 55e besloten heeft om samen met zijn vrouw Koningin Truus daar paleis te houden.

Koning Willem de 55e is tot deze keuze gekomen, omdat de laatste stenen panden in de binnenstad zijn ontmanteld en groene vlaktes rond het paleis enorm zijn en het vee graast langs de oevers van de voormalige grachten in Amsterdam.

Van de duizenden in 2014 verwerkte stenen weet men 35 stenen te sparen. Deze worden, door de bikker, zorgvuldig ontdaan van de cementresten. Bikkers zijn er niet veel in Nederland. Men denkt dat dit vooral komt door de enorme dure studie van 12 jaar. (Dit jaar is er een derde metselaar afgestudeerd aan de hogeschool van metselkunde. Volgend jaar verwacht men dat nog eens 2 personen door de zware voorselectie heen komen om aan de 14 jarige opleiding te beginnen).

Wanneer de bikker zijn werk goed doet, zal hij ook de cement uit de in 2014 ingegraveerde naam krijgen. Dat de restauratie in 2014 was, was al langer bekend, maar dat de stenen ook voorzien waren van een naam, had men sinds de opgravingen na de laatste ijstijd (2962-3036) niet meer gezien.

Onze bikker kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en plaatst de stenen onder zijn google scanner. Onze bikker wordt zomaar 2000 jaar terug in de tijd gezet met deze info. Daar ziet hij Harm voor een muur die bij onze afgestudeerde bikker de tranen in de ogen doet springen.

In juni 2015 metselde Harm zijn eigen steen in de muur van de Westerkerk. Zo hielp Harm mee om de schade aan de oude muren van de Westerkerk te herstellen. Zijn steen zit samen met de stenen van ruim duizend andere deelnemers voor eeuwig in de muur gemetseld. Dank je wel Harm en alle deelnemers aan de actie Metsel een Steen! Bron: http://vriendenwesterkerk.nl/notice/herinnert-u-zich-deze-nog/

Hier is hij dan, de foto van een origineel stuk muur van de Westerkerk in oude (ruw gebikte) staat. De foto die altijd als verloren was beschouwd en zich 2000 jaar op het internet verscholen heeft weten te houden. Van de gezellig lachende man op de foto vermoedt men, dat hij Harm heette en uit grondig onderzoek is gebleken dat dit de metselaar van de muur moet zijn.

Terug naar 2016... Goed dat men dit soort acties doet om de muren staande te houden maar wat verwacht je van je naam in de steen over 2000 jaar?

Eigen foto's: Ruud Rozemeijer, 15 november 2016 / ‎9 ‎september ‎2012

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo