Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Locatie: Waterakkers Heemskerk

Sortering: Oranje rood vormbak waalformaat

Voeg: Wit

Metselaar: Eigenbeheer

 

 Sport verbroederd dat weten we allemaal. Maar wist u dat stenen ook verbroederen. De bewoners van 13 woningen in het plan de Waterakkers bewijzen dit eens te meer. Zij hebben elkaar gevonden bij het maken van een bijna 100 m1 lange muur tussen hun nieuwbouw huizen.
Van het kopen van de materialen tot het graven van de sleuven voor de fundering en het opperen van de stenen, alles deed men samen. Knap stukje werk geweest om alle neuzen dezelfde kan uit te krijgen. Bijkomstig voordeel; bij de start van het werk aan de muur ken je de nieuwe buren nauwelijks, maar na een actie als deze weet je direct wat je aan elkaar hebt. Volgens mij is dit een actie waar men tot in lengte van dagen aan terug zal denken. Onbedoeld hebben we hier mogelijk met een nieuwe manier van team building te maken. Zelfs de jeugd pakt dit op want ik neem aan dat de schuine hut op de foto niet door de ouders is gemaakt.
De lengte van de muur op zich was ook al de moeite waard om bij stil te staan. De langste muur ter wereld is het zeker niet, in China hebben ze een “iets” langere variant. Maar voor Nederlandse begrippen kunnen we hier toch spreken van een lange muur. Voor zover ik weet is de muur van de voormalig Oranje Nassau kazerne in Amsterdam (vele van onze mannelijke lezers zijn daar ooit gekeurd voor de dienstplicht of hebben er, zoals soldaat Lust, wacht gelopen) de langste gevel van Nederland, sommige zeggen zelfs van Europa.
Inderdaad als je de muur in de waterakkers met deze muur vergelijkt valt hij in het niet, maar ik durf stellig te beweren dat 99.9% van de muren in Nederland korter is dan 100 m1.
De stenen welke aan de tuin muren worden gebruikt zijn in veel gevallen een andere dan de stenen aan de huizen. Al is dat op een afstand bijna niet te zien. Punt waar men tegen aanloopt is dat er aan het huis een strengpers steen is verwerkt. Deze steen is aan één strek zijde (de lengte) schoon. Deze steen zou je best kunnen gebruiken maar in zo’n geval zitten jij of je buren naar de arme kant (zijde waar de steen op stond tijdens het persen) te kijken. Neem van mij aan een niet erg fraai gezicht. Vooral omdat er aan die kant vaak sleuven en merkjes staan. Een oplossing zou kunnen zijn om een steens muur (2 stenen dik) te maken. Is zeker een sterke oplossing maar je hebt zeg maar 2 keer zoveel stenen en tijd nodig om de muur te maken. Een dure oplossing derhalve. Beste oplossing is om een bijpassende vormbak steen te zoeken. De vormbaksteen heeft zijn arme kant over het algemeen aan de bovenkant van de steen zitten, hier komt de specie op dus daar zie je niets van. De steen aan de tuinmuur is over het algemeen recht verwerkt dit in tegenstelling tot de huizen. Hier zitten vele schuine lijnen in die gemaakt kunnen worden door speciale vormstenen. In een latere aflevering zal ik nog een keer stil staan bij de stenen en vormstenen die verwerkt zijn aan de huizen. Mocht het zo zijn dat u toch nog een langere muur kent laat het me dan weten op rene.lust@bouwcenter.nl maar een andere leuk variant kan ook; de hoogste muur. Laat alle nieuwbouw wijken een voorbeeld nemen aan deze bewoners in de waterakkers. Je leert elkaar direct kennen en bent absoluut goedkoper uit. Want alleen al het aanleveren van  de stenen scheelt een vermogen. Als wij met een kleine wagen op verschillende momenten met 15 maal 1000 stenen moeten rijden of in één keer 15000 stenen met een trailer kunnen brengen scheelt dat al ruim 1000 euro. Lijkt mij snel verdiend. U wordt toch wel verwend als lezer van deze rubriek. Wij schotelen u de mooiste muren voor en houden nog rekening met u portemonnee ook.
         
Foto: René van Breemen
Cijfer uitstraling 8


Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo