Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, Beverwijk



Huizenhoog

 

Locatie:  Hoek Populierenlaan Zonnebloemlaan Beverwijk 

Sortering: Naturel, brons, rood, vormbak, waalformaat

Voeg: boven grijs wit en onder antraciet
           zijgevel platvol en voorzijde snijvoeg

Metselaar: Edwin van der Zon


Soms, heel soms komen bij mij signalen binnen dat men de inhoud van mijn stukjes maar slap geklets vindt. Gelukkig hoor ik over het algemeen meer positieve geluiden. Maar goed, ik laat me een keer verlijden, want het nu volgende stukje wordt zo droog dat ik een ieder adviseer een glaasje water te nemen bij het lezen van dit verhaal. (U ziet het valt niet mee om serieus te blijven).
Het is niet de eerste keer dat een muur voor de tweede keer in deze rubriek verschijnt.
Oh, hoor ik de zwartkijkers al denken; “de muren raken op en René gaat in herhaling vallen”. Nee, muren zat, maar de muur van deze aflevering heeft een dusdanige metamorfose ondergaan dat we hem graag voor de 2e keer plaatsen, maar dan in een ander “jasje”. (de eerdere aflevering was nummer 30 “Langs het tuinpad van m'n vader” zie www.muren.info)
Dit voormalige pand van oud kruidenier Jac Tabak heeft lang op de nominatie gestaan om gesloopt te worden. Sterker nog, in Maart 2006 heb ik nog een foto geschoten (links op deze foto) omdat de nieuwbouw plannen al klaar waren. Maar soms lopen dingen toch wel eens anders. Vincent van t Schip kocht het pand en liet het door Sjaak van der Zon volledig verbouwen tot woonhuis. De oude winkel entree werd volledig gesloopt en door metselaar Edwin van der Zon werd op de begane grond opnieuw opgemetseld. De stenen zijn in kruisverband gemetseld. Na een laag koppen (halve steen) volgt een laag strekken. De strekken zijn echter zo toegepast dat er onder of boven een kop altijd een strek zit. Met de daaronder of boven liggende kop ontstaat dan als het ware een gevel vol kruisjes, vandaar de naam. Het doet me goed om te zien dat stenen, uitgezocht door Erik Stellingwerf van BouwCenter Filippo, er goed bij passen. Want wees nou eerlijk, de stenen boven de betonnen balk zijn de oude stenen en onder zijn nieuwe stenen toegepast, ziet u verschil? In principe is er een eenvoudige steen aan de originele gevel toegepast. Er zit echter wel “leven” (kleur nuancering) in de gevel en dat maakt het bijpassen met de over het algemeen effen vormbak sorteringen van tegenwoordig soms nog een lastige keuze. Uiteindelijk heeft voegbedrijf Jarvo uit Heemskerk de zijgevel voorzien van een platvolle voeg. De voorgevel heeft hij voorzien van een snijvoeg. Een snijvoeg blijft een kunstwerk. Met stopverfachtige mortel word de voeg opgezet en met een productie van rond de 5 m2 per dag blijft dit een dure voeg. Ongeveer 3x zo duur als normaal voegwerk maar dan heb je natuurlijk wel wat, een voorgevel met cachet. Dat laatste past nu eenmaal goed bij het herenhuisachtige uitstraling die het pand na de verbouwing heeft gekregen.
Het cijfer van deze aflevering is een puntje hoger dan bij de eerste plaatsing. Mogelijk is dat verschil wat klein maar ik denk dat ik me bij de eerste plaatsing vooral door emotie heb laten lijden. Zo, ik denk dat ik even een glaasje water neem na al het optekenen van deze droge tekst, proost!

Foto: René Lust
Cijfer uitstaling: 8
rene.lust@bouwcenter.nl


Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2017 BouwCenter Filippo