Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkDoor ons gespot

 

Locatie: Sagrada Familia

Steen:

Voeg:

Metselaar:


Spanje

Sagrada Familia (Barcelona)

Spanje heeft me verrast. Ik ging altijd uit van de stelling des te zuidelijk des te minder bakstenen. Maar Spanje kent een echte baksteencultuur met ditto steenfabriekjes.

Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen, dat de veelal roodgebakken stenen moeilijk een kleur-constante hebben, maar hé het zijn bakstenen.

De Sagrada Familia is eigenlijk een slecht voorbeeld, want aan de kerk zelf zitten geen bakstenen. In de muren rondom heb ik toch weer wat exemplaren gespot.

"De Sagrada Familia, voluit Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, is een basiliek in Barcelona, Spanje, naar een ontwerp van Antoni Gaudí. De naam betekent Heilige Familie. Sinds het leggen van de eerste steen in 1882 wordt bijna voortdurend aan de kerk gebouwd." Bron Wikipedia.

De kerk zal nog jaren door steigers en kranen omgeven zijn en heeft zelfs zijn hoogste punt nog niet bereikt. De hoogste toren van deze volledig uit giften gebouwde kerk wordt zelfs 170 m1.

Ik ga toch maar eens voorstellen om deze uit bakstenen te laten maken, want het zal me niets verbazen als Gaudi in gedachten verzonken was, toen hij op 74-jarige leeftijd tegen een tram liep en jammerlijk dodelijk verongelukte. Hij wist toen al jaren, dat hij zijn levenswerk nooit voltooid zou zien. Zou hij overwogen hebben om in baksteen verder te gaan?

Foto's: juli 2014, René Lust

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo