Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Ruïne van Assendelft!
 
Locatie: Dorpsstraat Assendelft

Steen: geel rood handvorm waalformaat

Voeg: doorgestreken

Metselaar: Een metselaar en mevrouw de Groot


Wat is er met deze muur toch aan de hand. Was de metselaar dronken? De stenen op? Of is er geen geld meer om de voeger te betalen? Nee is duidelijk hier het antwoord. De vrouw des huizes had maar een beeld voor ogen, de ruïne van Brederode. Nou was de hele ruïne wat groot voor deze locatie maar een deel in de stijl van de beroemde ruïne is goed te doen.
Dan nog een metselaar vinden die in de niet alle daagse stijl wil metselen. Nadat deze gevonden was en overtuigd van het hoe en waarom is men aan de slag gegaan. Volledig naar eigen idee is de muur dan ook steen voor steen ontstaan. Zonder tekening is men aan de slag gegaan. Mevr de Groot stapelde stenen s’avonds op in de vorm die zij voor ogen had en de volgende dag was het de taak aan de metselaar om de stenen zo te vermetselen. U zult begrijpen dat de muur met veel op en af stapelen is ontstaan, want het mocht niet te strak. Dat valt nog niet mee. Bij een “normale”muur gaat het over het algemeen om strak aan de lijn te metselen. Bij deze muur is het juist de kunst om geen strakke lijnen en patronen te creëren. Hoe chaotischer hoe beter maar wel op een rechte basis. Wat erg van belang is voor de uitstraling van de muur is de keuze van de steen. In de Showroom zal je normaliter niet zo snel vallen voor deze steen.
Je moet echter gewoon “zien”. En dat de familie Groot weet wat ze willen is duidelijk. De steen keuze had niet beter kunnen zijn. Geel, rood, wit, zwart en oranje alles zit er in. En zeg nou eerlijk als je zegt dat deze muur er al 200 jaar staat geloof je het ook, hij staat er echter
ruim 2 maanden. De muur zelf is steens dik (21 cm) maar op de plekken van de uitstulpingen
is de muur soms 1,5 steens dik. De toog is niet de eerste die we in deze rubriek tegen komen, maar wel weer anders van uitvoering. In de staande kant steekt een klezoor (1/4 steen) door.
In de toog steekt een halve steen door, hier is de muur dubbelsteen dik.
De muur is voor het grootste deel door gestreken, niet gevoegd, en dat is wederom de juiste keuze bij deze muur.  
En dan de reacties op de muur. Fietsers die stoppen en weer verdwaasd verder hun weg vervolgen. Voorbijgangers die zich afvragen wanneer de muur wordt afgemaakt. Maar vooral vele complimenten en het grootste compliment is de vraag of de familie de Groot het erg vind of de buren verder op de muur mogen na maken.
En is de muur dan af? Wat betreft mevr de Groot niet maar ja de stenen zijn op en dhr de Groot is voorlopig niet van plan om extra stenen te bestellen. Maar er gloort hoop voor mevr de Groot want de familie zit er hard over te denken om een huis van dezelfde stenen te maken,
Hoe zal dat er uit gaan zien? En tot die tijd doen we het met deze muur en als het Mariabeeld een traan laat wordt het mogelijk nog een bedevaart oord ook. Wordt mogelijk vervolgt.

Cijfer uitstraling 9

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo