Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Locatie: Rousselstraat Heemskerk

Sortering: Strengpers Blauw verglaasd waalformaat

Voeg: Wit vol

Metselaar: Jan SchooVoordat we op de muur van deze week overgaan, eerst even terug naar de vorige aflevering de muur van de familie Joor met een aantal reacties daarop. Zo mailde Jos Beerse ons dat een scheve muur vaak ontstaat bij het uitzetten van de lagen maat op metselprofielen. Men gaat uit van bv een hoogte van 1 m1 en telt dan lagen naar beneden. Maar per abuis telt men op het linker profiel 20 lagen en op de rechter 21 lagen.
Er ontstaat dan een verschil wat pas duidelijk wordt als je op voldoende hoogte bent. In het bouwbargoens noemen we dat een “varken” (kiellaag). Tevens stelde ik u de vraag of u de functie of de betekenis van de drie afbeeldingen in de muur kende. Voor zover ik heb kunnen achter halen hebben ze geen betekenis. Ze hebben wel een zeer nuttige functie zoals de familie R Stellingwerf ons mailde. “De decoratie is ter voorkoming van graffiti spuiten. Dit wordt voornamelijk gedaan op effen muren”. Ik had het niet beter kunnen verwoorden.
Over tot de muur van deze aflevering. Muur? Die vraag moeten we ons eerst stellen. Want is een laag van 3 stenen eigenlijk wel een muur? Wanneer we de dikke van Dale er op na slaan komen we tot de volgende omschrijving, Muur:
1 stenen wand, gewoonlijk aan de buitenzijde van een gebouw of als afscheiding tussen twee ruimtes
2 [sport] opstelling van verdedigende spelers vlak naast elkaar
Aan de laatste omschrijving voldoet onze muur zeker niet. In de eerste omschrijving vind ik overeenkomsten. Want onze “wand” is zeker van steen. Of we hier van een gebouw kunnen spreken betwijfel ik. Maar het is zeker een afscheiding tussen 2 ruimtes, water en lucht.
Hoe hoog een muur moet zijn om als muur door het leven te gaan staat nergens beschreven. Laten we vanaf heden met elkaar afspreken dat als we een laag stenen van 1 hoog tegen komen over een rij stenen spreken. Bij 2 stenen hoog spreken we over een stapel en vanaf 3 stenen en hoger over een muur(tje). Dat zijn we eens, dus kan ik dit stukje met een gerust hart schrijven. Dit is een muurtje om een Franse spiegel vijver. Een vijver soort welke de Fransen voor hun kasteel maakten om letterlijk hun eigen pracht en praal van binnen uit in de spiegeling van het water te kunnen aanschouwen.
Nu is het de familie Buitenhuis hier helemaal niet om te doen. Zij wilden graag een vijver in de voortuin. Maar dan wel met een mooie steen. Nou daar zijn zij goed in geslaagd. Want deze blauw verglaasde strengpers steen is een topper. Wat de muur compleet maakt zijn de muur afdekkers. Deze zijn wel een aanslag op je portemonnee want ze bedragen 75% van de kosten van de toch al niet goedkope stenen. Maar wel spijker harde stenen, want met al het slijpwerk om de stenen en muur afdekkers in de juiste vorm te krijgen is een volledig diamant schijf versleten. Je moet er wat voor over hebben voor een vijver van één meter diep. Vele oude wortels en bielsen zijn getrotseerd in een kleiachtige grond. Ik geef het je te doen met van die echt zuigende klei. Als je een schep in de klei steekt is deze eigenlijk niet van plan om die ooit nog terug te geven. Deze vijver is een beetje als een ijsberg. Mooi van boven en het venijn zit van onder. (de Titanic kan hier over mee praten). De mooie lichtte, volle, voeg maakt het plaatje compleet. Heeft de familie Buitenhuis dan nog iets te wensen? Ik denk het niet, mogelijk nodigt de vijver mensen uit om, net zoals in de Zuid Europese landen, er een muntje in te gooien om vervolgens een wens te doen. Maar pas op voor de vissen die er nog niet in zitten….. hé hoor ik u denken er zitten al vissen in, kijk maar naar de foto. Nee, dit zijn figuranten vissen van een casting bureau. Die zwemmen al weer ergens anders in een kom of computer. Met uw bijdrage kunnen ze (weer) vissen kopen om in ieder geval de reiger stand op pijl te houden.

Foto: René Lust
Cijfer uitstraling 8,5

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo