Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkDoor ons gespot

 

Rijksstraatweg, Heemskerk

Locatie: Rijksstraatweg, Heemskerk

Steen:

Voeg:

Metselaars: Ab


Rijksstraatweg, Heemskerk

Alles heeft een houdbaarheidsdatum in het leven.

De levensverwachting van een mens is tegenwoordig ruim 80 jaar. Een eendagsvlieg geniet een dag van onze aardkloot en men verwacht dat de levensduur van de huidige nieuwbouw naar de 120 jaar gaat.

Veel huizen uit de jaren 20 van de vorige eeuw lopen tegen de eind van hun levensduur. Bijna 100 jaar is een mooie score, want kijk om je heen en zie hoeveel woonwijken uit de jaren 50 (veelal gestapelde bouw) op dit moment volop worden gesloopt voor nieuwbouw die voldoet aan de huidige standaards.

Ooit stond er aan de Rijksstraatweg nabij de rotonde van de randweg naar Beverwijk een leuk klein tuindershuisje, één verdieping hoog met daarna direct de dakpannen, vóór en achter op het dak een duidelijk aanwezige schoorsteen. Klein maar fijn, maar toe aan vernieuwing.

Daarom heeft Arjan Dekker van Adek voor de opdrachtgever een nieuw huis vormgegeven. Om heel eerlijk te zijn wijkt dit nieuwe huis niet heel veel af van het vorige huisje; alleen een verdieping hoger en, niet geheel onbelangrijk, met een mooie frisse uitstaling.

De contouren van het pand zijn inderdaad zo goed als gelijk. Daar is ook een heel duidelijk reden voor, maar daar zal ik hier niet dieper op ingaan.

Met name de paarsrode steen, in wildverband gemetseld, met lichte voeg, geven een stukje extra aan het huis. Maar de absolute eyecatcher zijn de molenwieken onder de goot en onder het hart van de naar voren gemetselde schoorsteen. Het is niet de eerste keer dat we afwijkingen in een metselverband benoemen. Ik heb het al eens met een tattoo vergeleken, deze zijn heel bepalend voor je uitstraling. Bij een muur is dat net zo. In dit geval is men zeer goed geslaagd om een mooi accent te geven aan de gevel.

Timmerbedrijven Luntz en E hoogland zorgde voor de bouw en het timmerwerk aan het huis, maar ons gaat het natuurlijk vooral om de stenen. Bouwwerken A Heyne en zn hebben de gevel gemetseld, vakwerk maar dat kennen we al jaren van ze. Vader Ab is de nestor en zoon Robin draait al jaren mee om uiteindelijk de troffel straks over te nemen. Robin doet het inmiddels zo goed dat ze eens moeten nadenken over een andere naam, Bouwwerken “R Heyne en vader” lijkt me een mooie aanpassing. En wie weet gaat straks de troffel weer over naar (klein) zoon Bram. Dus over 40 jaar spreken we van Bouwwerken “B Heyne en vader”. Wie weet zal een Heyne metsel nazaat over 120 jaar op de locatie aan de Rijkstraatweg een huis metselen van nog een verdieping hoger. De tijd zal het leren!

Oude locatie op Google Maps

Eigen foto's: Ruud Rozemeijer, 24 november 2016

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo