Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Proefmuur

Locatie: Ergens in de IJmond

Sortering: Paars, blauw handvorm waalformaat


Proefmuur? Dat zal bij menigeen een culinaire associatie oproepen. Hebben we hier te maken met een muur opgetrokken uit nogablokken aan elkaar gelijmd met een gelei van chocolade. Of zien we hier een muur die mee gaat met de trend, gemaakt van rechthoekige gehaktballen en gemetseld met een jus van gekonfijte uitjes en champignons. Of denken we bij een proefmuur domweg aan de ultieme eetbare muur, de muur van het huisje van Hans en Grietje, voorzien van vele koolhydraten zorgde deze muur toch eenmaal dat Hans in korte tijd zeer veel aankwam. Zou het een Febo muur kunnen zijn waardoor wat geld in de voeg te gooien er daarna een overheerlijke kalfsvlees croquet uit het luikje achter de steen getrokken kan worden. Of de laatste optie, een proefmuur gemaakt met je scheikunde doos waar mee je samen met wat zwavel, ijzer en andere geheime bestanddelen een complete muur uit een reageerbuis tovert, zeg maar een hoog Tita tovenaar gehalte.
Nee dit alles zijn domweg gedachte spinsels. In werkelijkheid is dit een muur die gemaakt is om een goed beeld te krijgen van de, mogelijke, keuze die gemaakt is voor een nieuw te bouwen huis in de IJmond. De opdrachtgever, architect Piet Boon en onder getekende krijgen zo een goed beeld van hoe de steen er uit ziet als hij verwerkt is. Het blijft nu eenmaal een lastige opgave om een totaal beeld te krijgen van wat los op elkaar gestapelde stenen in de showroom. Een andere optie is natuurlijk om referentie (voorbeeld) werk van een sortering op te vragen en deze ter plaatse te bekijken. Wat dan een nadeel kan zijn is de vulling van de voeg, die kan afwijken, en het totaal beeld van het huis. Als het complete huis niet voldoet aan de smaak zou men daardoor ook de steen niet mooi kunnen vinden.
Denk maar aan de man die in een mode blad een jurkje voor zijn vrouw moet uitzoeken. Onbewust zal deze ook het knappe hoofd van de dame op de foto laten meewegen in zijn “onafhankelijke” keuze.
(reclame makers weten dit en zorgen derhalve voor een knap koppie) Misschien zou dat ook iets voor ons zijn dames in jurken met een muur print om zo tot een “neutrale” keuze te komen, sorry ik dwaal af.
Het beeld dat Piet Boon, de Jean des Bouvries van de 21 ste eeuw, voor ogen heeft is een rood paarse steen met veel donkere tinten en een dunne voeg, maar het belangrijkste de stenen gemetseld in kruisverband.  Dit verband bestaat simpel gezegd uit een laag strekken (hele steen) en de volgende een laag koppen (halve steen).  Zie foto. Dit verband lijkt ook erg op staand verband alleen zitten dan de strekken recht boven elkaar. Het kruisverband zien we hier in de regio niet erg veel, dit in tegenstelling tot de regio Zaandam, hier is dit verband gemeengoed. Dit verband vraagt samen met een dunne voeg wel om een zeer goede kop en strek verhouding. 2x een kop van 9,1 cm zou op een lengte, incl een voeg van 0,8 cm, van 19 cm komen. Nu is deze steen bijna 20 cm lang dus dit zal niet gaan lukken. Mogelijk dat straks een snij of knip voeg uitkomst kan bieden. De voeg in de muur op de foto is iets terug liggend en nog vrij donker omdat de foto direct na het voegen is genomen. Nu zou mijn eerste keuze een neutraal grijze voeg zijn bij deze steen, maar ik moet eerlijk zeggen dat deze donkere tint het verrassend goed doet.
De stenen, van een exclusieve handvorm fabriek, zijn van een mooie genuanceerde partij. Maar voldoen niet volledig aan het beeld van de architect. De keuze is nu gevallen op deze sortering maar dan zonder de oranje tinten en voorzien van nog meer donkere stenen. Een sortering om van te smullen (proefmuur) Deze speciaal samengestelde sortering zal binnenkort aan een huis ergens in de IJmond gemetseld worden. De voeg zal in het werk bepaald worden. Het kruisverband heeft mijn hart gestolen, maar zal bij dit werk extra veel aandacht vragen van de metselaar. Als de muur er staat zullen we in latere aflevering van deze rubriek zeker op terug komen. De proefmuur zal dan niet meer bestaan. Dat is het lot van een proefmuur, deze is in de meeste gevallen een kort maar zeer nuttig leven beschoren.
Ziet u binnen kort een mevrouw met een jurk in steen motief lopen, grootte kans dat ze onderweg is naar onze showroom voor een photo shoot, om onze nieuwe “collectie” aan de “man” te brengen.

Foto René Lust
Cijfer uitstraling 9-

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo