Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Blauwtje gelopen

Locatie: Nieuwekade Beverwijk

Sortering: Oud rose vormbak waalformaat

Voeg: Nog niet aangebracht

Metselaar: Putter en Grootjen

 De muur van deze aflevering is wederom eentje van het type 13 in het dozijn. Maar wel een muur die synoniem staat voor een wezenlijk onderdeel van het werk voor een handel in bouwmaterialen; “Het bijpassen van nieuwe stenen bij oud metselwerk”. In deze rubriek hebben we daar al meer over gesproken. Deze aflevering wil ik o.a. stil staan bij namen van niet meer bestaande fabrieken. Over het algemeen staan in de aankoop papieren van uw huis de naam van de gebruikte steen en de steenfabriek waar ze vandaan komen. Om uw papieren op de “houdbaarheid” datum te controleren hierbij een opsomming van gesloten fabrieken met bekende sorteringen. Staan uw stenen in de opsomming dan zijn ze derhalve niet meer te koop, maar waanhoop niet, er zijn vaak goede alternatieven!
Steenfabriek; Bingerden, Corubona, Daams, Echt, Hapert Acht, Hendrikx Gilse, Heuff  Vuren, Lienden, Ochten, Lust Oosterhout, T&A Lobith, Terra Son en Vijf Eiken.
Zij maakten kenmerkende sorteringen als; Rosa Nigra, Taures, Roko, OSB, Grizee, Rood Boszand, W.A., Sonnebloem en Bouquet Bloem.
Steenfabriek Randwijk uit Heteren staat nog niet in deze lijst. Hier ligt de originele zigzag oven stil. Maar er is nog hoop; de fabriek dingt als monument mee in de “bankgiro loterij restauratie” naar een bedrag van 1 miljoen euro om de fabriek te restaureren. Woensdag 19 September was de fabriek op tv te zien, mocht de fabriek een ronde verder komen dan zal ik in één van de volgende afleveringen stil staan bij dit stukje baksteen historie.
De muur bij PontMeyer gemetseld door Putter en Grootjen, in opdracht van Lokhorst Bouw en Ontwikkeling,  is de vulling van een oude overhead deur. Bijna dagelijks loop ik langs het pand wat grondig verbouwd word. Zo ook nadat het gat in de muur volledig dicht gemetseld was. Wat me opviel was dat het bijpassen van de nieuwe stenen bij de oude goed gelukt was. Ik hoor u al denken, ben je wel helemaal fris. De rode stenen passen helemaal niet bij de blauw geverfde stenen. U heeft gelijk maar iets in de muur trok mijn aandacht. Zo ergs zelfs dat ik na 2 keer twijfelen en inmiddels 10 tallen meters verder toch maar ben terug gelopen. Allereerst dacht ik namelijk dat de metselaar rode stenen precies pas tegen de blauwe stenen had gemaakt. Want tussen de scheidslijn van rood en blauw zie je steeds om de laag een steen die ongeveer op de helft links rood en rechts blauw is. Dat was vreemd, want ik kon mijn niet herinneren dat wij ooit stenen in deze kleurstelling hadden geleverd. Sterker nog ik vraag me af of deze bestaan; lijkt mij van niet. Wat is er aan de hand? Niets bijzonders. Er heeft op de plaats waar eerst de overhead deur zat een u-profiel gezeten, hieronder zijn de stenen nooit blauw geschilderd. Dat de lijn van rood naar blauw niet egaal is komt omdat de muur uitgetand is om het nieuwe metselwerk in verband door te laten lopen. Na het voegen zal men de muur  blauw maken. Ik blijf daar moeite mee hebben, blijf toch met je kwast van “onze” stenen af. Want eerlijk gezegd had ik liever langs de originele rode muur gelopen i.p.v. langs een blauwtje. Heb ik eindelijk een plek waar ik goed kan laten zien hoe goed wij kunnen bijpassen….. wordt het blauw geschilderd! Ik denk me nu een beetje te kunnen voorstellen hoe één van de oude meester zich zou hebben gevoeld na het bekladden van zijn meesterwerk.
!*G#(V%+D!

Foto: René Lust
Cijfer uitstraling 7 (nu de muur nog rood is)

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo