Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Locatie:  Ooit de Oranjebuurt Beverwijk

Sortering: Brons Rood vormbak waalformaat

Voeg: Wit vol

Metselaar: S Jaal

Oranje buurt

Op mijn oproep van de vorige aflevering had ik eerlijkheidshalve wat meer reacties verwacht. Was de muur nu kunst of kitsch?
Jolanda Hoenen de huidige bewoonster van het huis mailde ons vrijwel direct. Zij is intussen de 3e bewoonster maar heeft nooit het resultaat van het glas in haar badkamer kunnen aanschouwen. De vorige bewoner heeft een wand voor het raampje geplaatst. Gelukkig is er aan de buitenkant niets verandert zodat zij met regelmaat passerende even stil ziet staan om naar het kunstwerk te kijken. Vooral kinderen staan met open mond te wijzen naar de muur. Zelf vind zij de muur wel geinig. Een andere mail kregen we van Rob Hoogeland, hij was erg enthousiast over de muur, hij gaf zelfs een 9+ voor de uitstraling. Stiekem hoopte ik nog een beetje op een reactie van Martin Morero zelf, maar helaas, wat niet is kan nog komen. Toch maar eens praten met de redactie of dit blad ook in ’t Gooi verspreid kan worden.
Deze aflevering gaan we even terug in de tijd. Met regelmaat kom ik stukjes in de krant tegen, welke gaan over foto’s uit de regio van vroeger. Het leek me derhalve leuk om daar  mijn steentje aan bij te dragen, letterlijk dan wel te verstaan, want een muur is nu eenmaal gemaakt van dit mooie product. Helaas is deze muur ook alweer vergane glorie. De muur op de foto troffen we tot 2007 aan in de Oranjebuurt in Beverwijk. Bouw- en Aannemingsbedrijf Lokhorst heeft de panden laten slopen en inmiddels van nieuwbouw voorzien. Zelfs de naam van de buurt is verandert, we praten nu over het Prinsenhof. De muur op de foto roept, als we dan toch over vroeger praten, bij mij het beeld op van de begin jaren 80. In veel kleding troffen we, vooral gedragen door de kakkers, het wiebertjes ruitje aan. Overigens vaak nog afgekleed met de enige echte college sjaal.
Nu stond de Oranje buurt niet bekend als een kakbuurt, de honden drollen uitgezonderd, maar de bedenker van deze voormalige wijk heeft toch erg zijn best gedaan om wat extra’s aan de muur toe te voegen. Heel eerlijk gezegd was de muur niet echt mooi meer, hij werd niet voor niets gesloopt, maar zelfs in nieuwstaat waren er wel wat schoonheidsfoutjes te zien. Het eerste wat mij opvalt is de vlakvorming in de gevel. Eigenlijk bestaat de gevel uit 4 lagen. Onder is de gevel eerst donder, dan licht, vervolgens donker en uiteindelijk weer licht aan de bovenkant. Dit puur doordat de levering van de stenen afwijkingen in de sorteringen hebben gekend,  jammer. Voorts was de gevel in wildverband gemetseld en wat het nu juist zo leuk maakte waren de gele accenten in de gevel. Ik vind dat knap gemaakt. Want neem van mij aan dat daar heel wat denk en tekenwerk aan vooraf is gegaan, want als er maar één steentje uit de pas had gezeten dan had dit direct opgevallen.
Maar ja, als dat al zo was, dan valt daar nu helemaal niets maar van te zien, dat was “vroeger”. Maar alles komt weer terug roept men altijd. Dus waar zal de eerste gevel met een wiebertjes motief in deze regio weer verschijnen? Ik weet zeker dat we dan ook weer de kakkers met college sjalen zien lopen.

Foto: René Lust
rene.lust@bouwcenter.nl
Cijfer uitstaling: 7

Oranje buurt

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo