Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Muurtamorfose

Locatie: Melklaan Velsen Noord    

Sortering: Oranje rood genuanceerd vormbak

Voeg: Grijs

Metselaar: We zoeken het op, maar volgens de overlevering heeft Piet Schellevis zijn steentje bijgedragen.  

 


Dit huis gebouwd in 1955 is er een van de naoorlogse bouw puurzang. En na bijna 50 jaar hebben de bewoners het huis een flinke face lift laten ondergaan. De gevels zijn gereinigd, opnieuw gevoegd en voorzien van een gevel impregneer.
Een metamorfose van de eerste orde (zelfs dr Schumacher zou jaloers zijn op dit resultaat) met als eind product een fris ogende gevel. Maar niet alleen optisch is het natuurlijk een hele verbetering om van de grauwe gevel sluier af te zijn, ook voor vochtdoorslag en het behoud van de gevel is het van belang.
Wat vaak bij gevel reiniging naar voren komt zijn de eventueel afwijkende  gebruikte stenen welke zijn gebruikt voor aanheel werk. Wanneer men stenen nodig heeft om aanheel werk te doen is de keuze vaak lastig. Past men aan bij de vervuilde steen, dit kan alleen wanneer men zeker weet dat de gevel nooit gereinigd gaat worden. Op de foto onder de vlag ziet u het gevolg, stenen bijgepast bij de oude kleur, en na het reinigen is dit het verschil. Jammer is de afwijking, al hebben de bewoners erg hun best gedaan om een bijpassende steen te vinden. Niet altijd is de juiste steen te vinden, tip zou wel kunnen zijn om de eventuele nieuw te verwerken steen voor het reinigen te verwerken, of als dit niet lukt de stenen voor het verwerken ook af te laten spuiten om zodoende niet al te veel afwijking te krijgen. Beter is het om in mijn beleving te proberen zo dicht mogelijk bij de kleur van de oude “scherf” te komen (hak een steen uit de gevel waar dat kan en kijk naar de achterzijde).
Op de korte termijn ziet men dan wel verschil maar op lange termijn zal de gevel door vervuiling weer bij kleuren. Wat je wel in de gaten dient te houden is dat op het eerste gezicht de gevel er vlak van kleur uitziet, maar dat er na reiniging een sterk genuanceerde steen naar voren kan komen. Een bij komend probleempje is dat bij de meeste stenen welke gereinigd worden minimaal de bezanding (Zit op de steen om de steen uit de vormbak te krijgen om daarna te drogen en te bakken) van de steen wordt gestraald en soms zelfs de toplaag van de steen. Dit doet zich vooral voor bij de zachtere steen, vaak een oranje steen, en het resultaat is ook te zien op deze foto. De gevel zit er een beetje golvend uit.
Wat verder nog opvalt aan de gevel is de vlakvorming halverwege de rechterzijde van de foto. Je ziet precies de steigerslag ( de hoogte tot waar men zonder en met steiger kan werken). Dit kan voorkomen worden wanneer er met verschillend aangevoerde partijen steen wordt gemetseld. Steen is en blijft een keramisch product waarbij temperatuur schommelingen in de oven tijdens het bak proces invloed hebben op de kleur van de steen. Probeer ook altijd zoveel mogelijk vanaf de verschillende pallets steen af te pakken bij het opperen (klaar zetten van de steen voor de metselaar) om zodoende vlakvorming te voorkomen. Het is wel zo dat dit vroeger meer voor kwam dan tegenwoordig omdat men het bakproces tegenwoordig met de computers beter onder controle kan houden.
Al met al een heel technisch verhaal bij deze op zich eenvoudige muur, met toch ook leuke details van de donkere stenen onder de goot en het raam welke soms schuin en horizontaal verwerkt zijn. Maar wel een muur waar de bewoners trots op zijn getuige hun mail naar deze rubriek. Want het is goed om te constateren dat steeds meer mensen ons weten te vinden met hun eigen muren om trots op te zijn.
En als je trots bent op je gevel dan mag wat mij betreft altijd de vlag uit, misschien moeten we maar eens denken aan een “gevel trotsdag” zodat een ieder die trots is op zijn gevel op dezelfde dag de vlag mag uithangen.

Cijfer uitstraling 7,5

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo