Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Locatie: Markt Beverwijk

Steen: Mangaan, grijs, rood strengpers waalformaat

Voeg: grijs

Metselaar: Bouwbedrijf de Noord BV


Tot voor kort deed de oude gevel van dit pand werk als omhulsel van de Grenen Wereld. Op dit moment wordt het pand door P Meijer BV verbouwt tot woonruimte. De markt in Beverwijk is de laatste jaren op veel plaatsen volledig verandert. Nieuwe flatachtige bebouwing voert de boventoon maar wat vooral opvalt is deze gedurfde gevel. Ga eens midden op de markt staan draai een rondje en midden tussen het “geweld” van enorme muurvlakken springt deze relatief  kleine gevel er echt uit. Maar is deze gevel dan wel zo bijzonder? Ja vooral als je de voorgeschiedenis kent. Het beeld wat de nieuwe bewoners voor ogen hadden was niet zomaar te vinden. Vele bezoeken aan de showroom, rond rijden in de regio op zoek naar die “ene” gevel en internet brachten niet het beoogde resultaat. Dan toch nog maar eens de showroom ingedoken om te kijken of  er toch invulling is te geven aan de wens. En natuurlijk is die er want wat er niet is dat creëer je gewoon door te mixen. De stenen die je mooi vindt meng je door elkaar en metselen maar. Nu klinkt dat eenvoudig en het hoeft niet moeilijk te zijn maar er zijn wel een aantal valkuilen.
Neem het liefst stenen van één en dezelfde fabriek. (als je een kasteel muur wilt hoeft dat niet)
Let op formaat en uiterlijk. Een steen met maatklasse 2 mag volgens de norm (NEN 2489) +3 of -4 mm verschillen, dus een lengte verschil van 7mm valt binnen de norm. Bestel meer dan genoeg stenen want kom je te kort dan kan je voor behoorlijk tegenvallers komen te staan.
Een pallet extra bestellen van 1 soort (soms gaan de stenen alleen per volle pallet) of afwijking tussen de eerste en tweede partij (het blijft een keramisch product).
Denk goed na over de receptuur. Neem altijd een basis kleur en meng deze met andere soorten. De meng vormen zijn oneindig. Bij 3 soorten zou de meest handige mengverhouding        
2 + 2 + 2 kunnen zijn. Let dan wel op het totaal aantal stenen wat je nodig hebt, deel dit door het aantal stenen wat op een pallet zit en rond het ruim af naar boven. Kom je niet goed uit neem dan van een soort 1 pallet extra dus bv mengverhouding 3 + 2 + 2. Meng de stenen voor het klaar zetten (opperen) en houd de mengverhouding goed in de gaten. Wat handig kan zijn bij een ruim aantal stenen is dat je de stenen die je niet mooi vindt nog uit de partij kan halen en deze voor eventueel vuilwerk kunt gebruiken.
Om niet een te vlekkerig geheel te krijgen is het ’t verstandigste om sorteringen te nemen die als het ware bij elkaar aan sluiten in kleur.
Zoals op de foto de basis kleur blauw bruin grijs (verhouding 3) met zwart grijs (verhouding 2) en rood blauw (verhouding 2) geeft hier een mooi maar toch niet alle daags eindresultaat.   
De stenen zijn in wildverband gemetseld, er is geen patroon te vinden in de verwerkte stenen.
De voeg is grijs van kleur en iets terug liggend, precies goed voor om zodoende balans in de gevel te krijgen  Al met al een niet alledaagse gevel, durf het maar aan. Alles klopt kleur voeg, Stenen, raamdorpels en kozijnen. Tja op de markt is je gulden een daalder waard, een gedateerde uitspraak, maar ik denk dat we nu zelfs hoger uit komen want de meer waarde door te durven is in mijn beleving zelfs meer dan 50%.. Op de markt is je gulden een Euro waard een toename van 120,371% waar maak je dat nog mee.

Cijfer uitstraling 8.5

Foto Rob Benning  

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo