Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Oud & Nieuw

Locatie: Mozartstraat Heemskerk

Steen: Geel brons strengpers vechtformaat

Voeg: grijs

Metselaar: Bert Turenhout van Aannemersbedrijf Harry Mooi


Oud & Nieuw voor je het weet staan we op 31 December met de champagne glazen in de hand om het nieuwe jaar in te luiden. Wat heeft dat met deze rubriek te maken? Helemaal niets, in deze aflevering praten wij over aanpassingen van nieuw metselwerk bij bestaand.
De vraag blijft altijd, hoe mooi bijpassend wil je het hebben. En soms kan je wel eens iets willen, maar kan het gewoon weg niet meer. Fabrieken sluiten, derhalve zijn bepaalde sorteringen niet meer te krijgen, bestaande stenen verouderen en reinigt men daarna een gevel dan haal je toch een klein laagje van de steen (al is het alleen de bezanding) en dan zie je zelfs verschil tussen de oude en nieuwe gevel vlakken al heb je stenen uit dezelfde productie. Hoeveel mensen zijn er niet die stenen van de bouw van hun huis in hun kruipruimte hebben bewaart, de stenen halen ze 10 jaar later te voorschijn omdat ze voldoende hebben gespaard voor de uitbouw . Ze schrikken dan nog wel eens omdat de verwerkte steen aan het huis eigenlijk toch wel anders lijkt dan die vanuit de kruipruimte. Verwerk ze maar want na een paar jaar zie je geen verschil meer. De kern van het verhaal is hoe moeilijk wil of kan je het maken. Heb je nog stenen in je kruipruimte dan kan je niet over een probleem spreken. Lastiger wordt het als je 200 of 200.000 stenen nodig hebt van een niet meer in productie zijnde steen. Voor kleinere aantallen stenen kan je nog wel eens een aantal stenen sorteren uit een bestaande sortering. Bij grotere partijen kan het commercieel  aantrekkelijker zijn om ze na te laten maken, de kosten van de speciale productie kunnen over een groot aantal stenen verdeeld worden wat de per duizend prijs drukt. Maar vergis je niet bij speciale charges gaan soms heel wat proef stoken vooraf om tot het uiteindelijke resultaat te komen en dit resultaat kan altijd nog afwijken van het gewenste. Soms moeten we ons gewonnen geven. Het komt wel eens voor dat een steen niet na te maken is. De samenstelling van de klei, soort oven, vorm, temperatuur en nog veel meer externe factoren zorgen voor het soms unieke eind resultaat. Is een steen niet na te maken dan weet je in ieder geval dat je zeldzame stenen hebt, leuk om op een verjaardag te vertellen, maar je zal toch verder moeten. Denk hierbij aan de uitdrukking “gelijk=ongelijk”  want benaderen is te doen maar iets heel afwijkends kan natuurlijk ook. Waarom geen rode muur in een gele omgeving, durf het maar is, je zal zien het doet geen pijn.
Een van de voorbeelden in de regio, van stenen die niet meer worden geproduceerd, is steenfabriek Bingerden. Met sorteringen als Barok, Midden Inca en Licht Inca. Het bijzondere aan de stenen van Bingerden was dat het als basis een strengpers is maar het uiterlijk toch erg naar een handvormsteen nijgt. De stenen aan de Mozartstraat zijn van deze fabriek. De nieuwe eigenaar van dit pand, ook bekend als het voormalig huis van Steenstra, heeft alle overtollige groen om het huis verwijdert De gevel gereinigd en wat kwam er onder de grauwe gevel vandaan een frisse gele vechtformaat steen met wat speelse vlekken. Maar ja dan bijpassen. Dat viel niet mee maar gelukkig stonden er op de werf bij BouwCenter Filippo nog wat stenen van een sortering die zoals wij dat noemen goed bij komt. Aardig detail is dat de bijpassende sortering inmiddels ook al niet wordt geproduceerd dus mocht dhr Mooi de nieuwe eigenaar van dit pand weer gaan verbouwen dan moeten we een alternatief op een alternatief zoeken, dat kan nog leuk worden. Doordat de steen 4 cm dik is (vechtformaat) samen met de grijze voeg ontstaat er een  Mooi gevel beeld. Zo op de foto lijkt het nieuwe linkse stuk erg afwijkend maar als je ter plaatse kijkt valt dat erg mee en zeker na een paar jaar zullen de muren door vervuiling in kleur naar elkaar toe trekken. En is het resultaat dan mooi dan mogen de kurken best knallen want Oud & Nieuw kan op vele manieren dicht bij elkaar liggen, proost.

Cijfer uitstraling 8
Foto René Lust  

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo