Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Muurchandising

Locatie: BouwCenter Filippo Beverwijk

Sortering: van IJssel formaat tot Kloostermop

Metselaar: Staat te trappelen om ze te verwerken


Sinds de intrede van deze rubriek zijn de meest uiteenlopende muren al aan bod geweest.
Maar om tot een muur te komen zijn een aantal basis elementen nodig. De plek op deze aardkloot waar de muur moet komen, een metselaar, zand, cement, troffel maar vooral de stenen.
Steen is in mijn beleving het basis product van de gevel en is uiteindelijk ook de aanleiding geweest om tot deze rubriek te komen. Stenen zijn er in vele vormen, kleuren en uitvoeringen. Waalformaat (210x100x50 mm) (op de foto 1e,4e,6e en 7e van links) de meest gangbare vorm maar ook vechtformaat (210x100x40 mm), lilliput (160x75x35 mm) (op de foto 1e van rechts), Hilversums formaat (225x105x42 mm)  kortom te veel formaten om in deze rubriek te benoemen. Maar vooral de kleur van de steen is alles bepalend voor het eind resultaat, van git zwart tot spetterend wit en van knal blauw tot warm geel er is steeds meer mogelijk. (vergeet de voeg niet) En dan de vorm, handvorm met nerven of een strak gladde strengpers steen, maar ook hierin staat de markt niet stil. Teksten in de steen, bijzondere vormen, alles kan al moet men vooral bij dit laatste onderdeel wel in het bezit zijn van een goed gevulde portemonnee. Dit alles in vogelvlucht over dit mooie product wat ik een warm hart toe draag, maar dat mag inmiddels wel duidelijk zijn. En dat zet je wel eens aan het denken, waarom ruilen we wel met ze allen diddle plaatjes, verzamelen we lp’s of postzegels maar waarom geen stenen ?
Wat zou dat mooi kunnen zijn, even aan de binnenkant van mijn ogen kijken.
Een echtte stenen ruil beurs, foto’s ruilen van de mooiste gevels in de omgeving, NS dagtochten naar de mooiste gevels in het land, politie bewaking bij net gemetselde muren om te zorgen dat de vers vermetselde stenen niet direct worden meegenomen, de nationale steendag, de top 40 met de meest verkochte stenen per week, buren die hun gevel afbreken om een mooiere te maken dan hun buren, mis steen Nederland verkiezingen, hordes fans bij de presentatie van de nieuwste film van Oliver Steen, verkiezing van de steen van de eeuw, de eerste steen op de maan, de opening van het rijkssteen museum, de vondst van de oudste door mensen gebakken steen in de wereld, ontdekking van het graf Toutansteenman in Egypte,  vertegenwoordigers die hun visite kaartjes uitwisselen in de vorm van een steen, de geboorte van een nieuwe oranje telg Asteenia, koffie mokken met jouw favoriete  steen er op, wat zou het mooi kunnen zijn.
Zomaar een opsomming met gedachte spinsels die natuurlijk ver van de werkelijkheid liggen. Maar wel een met een boodschap, kijk eens wat beter naar de muren en gevels om ons heen. Zo vanzelf sprekend maar een product wat zorgt voor onze bescherming voor alle ontberingen in de natuur.
En met een beetje geluk kunnen we de steen ooit een sterren status meegeven.  
Volgende keer weer een echte “Muur”

Rene Lust

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo