Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Van lelijk eendje naar mooie zwaan  Locatie: Bankenlaan Beverwijk

Sortering: Geel bruin handvorm waalformaat en blauw rood hv wf

Voeg: Wit en donkergrijs

Metselaar: Pronk uit Limmen


Lelijk eendje hoor ik u zeggen, gaat het hier over de 2CV van Citroën? Nee zeker niet.  .  
Het ontstaan van deze muur doet me meer denken aan het sprookje van het zwanen ei dat gelegd wordt in een eenden nest, en wat zich na het uitbroeden ontpopt van een lelijk eendje tot een mooie zwaan. Wat dat met deze muur te maken heeft zal ik u uitleggen.
Wij ontvangen dagelijks mensen in onze steen showroom. Men zoekt stenen voor kleine verbouwingen tot complete woonwijken. Het merendeel komt stenen uitzoeken voor een nieuw te bouwen woonhuis. De opdrachtgever komt over het algemeen met architect, maar soms ook met de aannemer, om tot een keuze te komen voor hun nieuw te bouwen droomhuis. De architect heeft als ontwerper van het huis het totale beeld in zijn hoofd zitten. Door keuzes in vorm en kleur begeleid hij de opdrachtgevers naar een compleet eind product dat voldoet aan hun wensen. De bezoeken aan onze showroom zijn heel verschillend, de ene klant is in 5 minuten klaar en de ander moet vaker terug komen om tot een keuze te komen. Heel menselijk want kiezen is gewoon lastig, vooral als je in één keer keuze hebt uit 2000 stenen. Over het algemeen kan ik me goed vinden in de keuze van de steen, maar soms heb ik ook twijfels. En bij de keuze van de steen voor de woning aan de Bankenlaan moet ik eerlijk zeggen dat ik zo mijn bedenkingen had. Ik vond het een gewaagde keuze. Ook toen de muur gebouwd werd bleef ik met een schuin oog naar de muur kijken als ik door de Bankenlaan reed. Het metselwerk trok gestaag op. Steen voor steen zorgde de metselaars van Pronk uit Limmen er voor dat er een muur ontstond. Deze metselaars in hart en ziel maakte de muur in wild verband. De onderkant van de muur, de plint, is afgerond met een leuke rollaag en daarna het opgaande werk, de geel bruine steen.
Nadat de contouren van het huis compleet werden begon het te dagen, vooral na het plaatsen van de kap voorzien van riet. De kleur van de geel bruine steen past namelijk perfect bij de kleur van het riet. Ook als het riet verouderd zal het bij de kleur van de steen blijven passen. Maar mijn ogen werden volledig geopend nadat de muur gevoegd was. Door de witte doorgestreken voeg, die net een voegspijker dikte terug ligt, ontstond een mooi compleet beeld, een mooie zwaan. Eens te meer bewijst de voeg zijn meer dan belangrijke rol in de gevel. Onder de ramen zijn geen traditionele raamdorpels geplaatst maar stenen op zijn kant verwerkt. Wat mogelijk nog opvalt, is de naad onder het linker raam (rechts onder het raam). Dit is een dilatatie. Deze kunstmatige scheur in de gevel wordt gemaakt op plaatsen waar mogelijk scheuren zouden kunnen ontstaan door zetting in de gevel. Een mooie oplossing en daarmee voorkom je, niet in alle gevallen overigens, dat de gevel spontaan gaat scheuren op plaatsen waar je er niet op zit te wachten. Vaak zie je dan trap gewijs stukken gevel los zitten. Maar daar hoeven we ons op de Bankenlaan, in het huis van de familie Boon gebouwd door AC Borst uit Castricum, geen zorgen over te maken. Een top muur met goede afstemming tussen plint en gevel, de donkerste stenen uit de geel bruine gevel vindt je terug in de plint en de gevel past altijd bij het riet. Gelukkig zijn er mensen die hun gevoel durven te volgen.
In de plint is gekozen voor een donkere voeg wat als resultaat heeft dat er meer onderscheid zit tussen plint en gevel. Ik ga tegenwoordig weer lachend over de Bankenlaan en de plannen om architect te worden heb ik maar even in de ijskast gezet want daar zijn andere mensen veel beter in.

Tot de volgende muur

Foto: René Lust
Cijfer uitstraling 9-

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo