Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Locatie:  Laurentius kerk Heemskerk

Steen: Geel en Rood vormbak waalformaat

Voeg: Wit vol

Metselaar: Aannemer Groenendaal uit Nieuwer-Amstel

Laurentius

Soms, heel soms moet je wel eens van je geloof afstappen en toch maar een stukje schrijven over geschilderde stenen (klinkt eigenlijk wel gek ik een kerk). Zo was ik enige tijd geleden een toevallige bezoeker van de Laurentius kerk in Heemskerk. Ik kan er echt niets aan doen maar in een kerk dwalen mijn gedachten regelmatig af. Voor je het weet zit ik weer eens naar dat prachtige mestelwerk te kijken waar de meeste kerken mee bedeeld zijn. In de Laurentius viel mijn oog allereerst op de niet alledaagse kleur van de oranje rode in halfsteens verband gemetselde stenen (links op de foto). Nog vreemder werd het toen ik speakers in de kerk zag hangen van dezelfde kleur. Ik heb al heel wat speakers gezien in mijn DJ leven, maar in deze kleur, nee. Er was hier iets vreemds aan de steen, oh sorry hand. Na een iets betere bestudering van een kolom in de kerk zag ik tot mijn schrik dat er hier en daar een druiper verf op de steen was te zien.
Help!! Verf op stenen. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik er bijna “ingestonken” was. Het schilderen was wel heel knap gedaan. Het viel vooral niet op omdat de voegen ook geschilderd zijn maar dan in een nette witte afwijkende kleur, zoals het hoort. Had men hier de muren letterlijk in één kleur onder gekliederd dan had het zorgelijk geweest, maar gelukkig heeft men in de Laurentius gekozen voor de mooie, tijdrovende, oplossing. Wat is hier dan eigenlijk gebeurt?
Gelukkig kon Meneer Bart mij uitsluitsel geven. Meneer Bart hoor ik u denken. Ja, inderdaad die Bart. Hij die voor “het” showbizz paar van Nederland,  Sylvie en Rafael, letterlijk de deuren opende voor hun kerkelijk huwelijk. Beelden van zijn actie gingen toen bijna de hele wereld over. Deze meneer Bart, ik mag Jaap zeggen, stond mij tijdens mijn bezoek aan de kerk bij dezelfde deur op te wachten en onthulde mij tijdens een rondgang  het geheim van de geschilderde muren in de Laurentius.
Ooit zag het ernaar uit dat deze in 1891 ingewijde kerk haar 100 jarig bestaan niet zou halen. Want de tand des tijd had deze kerk erg in haar greep.
Maar een aantal parochianen liet het daar niet bij zitten. Want de tand des tijd dacht toen van, oh, dan kunnen we wel de hele kerk gaan laten instorten, maar dat was niet zo, want er was één kleine groep mensen wat dapper weerstand bleef bieden tegen de tand des tijd. Want die hadden een toververf met duizend zure bommen en garnalen. Professor Bart had dat gemaakt. Toen zeiden ze: 'Nou is het mooi geweest." en toen hebben ze de kerk opgeknapt.
Mocht de cursief gedrukte tekst overeenkomsten met een conference van Hans Teeuwen dan is dat puur toevallig. De hele kerk werd van top tot teen onderhanden genomen. Zo ook, waar het mij omgaat, de stenen. De gele stenen zijn netjes met de hogedrukspuit gereinigd. Echter de andere stenen zijn steen voor steen geschilderd nadat eerst de voegen van een nieuwe witte kleur waren voorzien. Met platte rijwielkwastjes is de hele kerk onderhanden genomen. Het schilderen van stenen blijft tegen mijn gevoel indruisen maar in deze binnen situatie kan ik er vrede mee hebben. Buiten kun je na een aantal jaar weer gaan schilderen maar in dit binnen klimaat zullen de stenen en de verf lang in goede harmonie samen blijven werken. Wel oppassen voor binnendringend vocht want voor je het weet bladert de verf van de stenen af. Dit keer krijg ik derhalve geen koude rillingen bij het zien van geschilderde stenen, ik loop er zelfs een beetje warm voor. Ik wil dan ook voorstellen om de naam van de Laurentius kerk te veranderen in de Warmrentius kerk want dat past wel bij het gevoel wat je krijgt bij de inzet van al die vrijwilligers.
Cijfer uitstaling: 9
Foto: René Lust

Laurentius

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo