Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkKlezoorverband

 

Locatie: Kloosterstraat Beverwijk

Sortering: Goud brons Romeins formaat (24x11,5x3,8/4 cm)

Voeg: Ooit wit

Metselaar: Caesar?

 

 


Voor dat we over gaan tot de muur van deze week eerst nog wat dingen recht zetten bij de muur van de vorige aflevering, Tegel/We aan de Breestraat. In de kop tekst staat tegel, zoals u ziet met een kleine letter. Echter Klaas Tegel wees ons er fijntjes op dat dit een naam is, dus een hoofdletter.  Ik kan er niets aan doen maar als ik aan tegel denk, dan denk aan de gebakken geglazuurde “zus” van onze stenen, “de tegel”. Tot zover deze  schamele poging om onze fout proberen goed te praten. Maar bij deze fout bleef het niet. Veel erger is dat ik het metselverband van de vorige aflevering fout had. De heer van der Kolk belde mij dat de muren niet in staandverband (laag koppen, laag strekken en deze zitten beiden netjes boven elkaar)  maar in kruisverband (laag koppen, laag strekken de koppen zitten boven elkaar maar de strekken verspringen steeds een halve steen, dus om de 4 lagen hetzelfde verband) zijn gemetseld. Met behulp van een loep kwam deze oud metselaar tot deze schokkende ontdekking. Nu had ik natuurlijk kunnen zeggen dat ik deze fout expres had gemaakt om te controleren of mijn lezers wel opletten. Maar nee, dat is niet zo, ik zit gewoon fout. Even snel naar het verband gekeken en mij laten leiden door de koppen. Dom, dom, dom. U begrijpt dat ik bij de muur van deze week wel 10x naar het metselverband heb gekeken om fouten te voorkomen. Deze is gemetseld in blokverband (klamp). De stenen zijn als klamp (op hun kant) verwerkt, in dit geval 3,8 cm dik. Een type verband wat als sier verband wordt gezien vind zijn toepassing veelal onder ramen maar zoals u ziet kan een hele muur ook. Boven aan de foto ziet u aan de rollaag de dikte, of moet ik over dunte spreken, van de steen, 3,8 cm. Deze, verder ruim bemeten, stenen zijn als een soort tegel voor een achterliggende muur zijn geplakt. Het blokverband in deze vorm is leuk om een keer te zien. Echt mooi vind ik het niet. Op de één of andere manier komt dit metselverband onrustiger op mij over als b.v. een halfsteens verband. Eigenlijk gek want in een halfsteensverband zitten veel meer voegen en zou daardoor onrustiger moeten zijn. Nee geef mij maar een “normaal” stukje metselwerk.
Wat natuurlijk helemaal jammer is dat een aantal mensen het nodig hebben gevonden om deze muur van graffiti te voorzien. “gekken en dwazen schrijven op muren en glazen”. Dat is wel letterlijk van toepassing op deze muur. Jammer van deze toch verder zo schone plek want ik kan niet voorbij rijden of slager Daalhuizen staat de hele buurt grondig te reinigen met een hoop sop en water. Misschien kan hij ook onze muur een keer meenemen.
De oproep van vorige keer om vrienden van muren te worden, via hyves, heeft niet het beoogde resultaat gehad. Slechts één vriend heb ik erbij gekregen en dat is Joep Frerichs; de voorzitter van het OMD-comité Beverwijk, “welkom”, wie volgt? Mogelijk is mijn lezers groep te oud voor hyves. Oh ja we hadden ook nog de verkiezing van de mooiste kerk van NH. Goede Raad kerk gefeliciteerd met jullie overwinning. Echter vond ik het wel jammer om te vernemen dat net na het bekend worden van hun overwinning er al zoiets werd verkondigd als van, “wie sloopt er nu een winnende kerk”. Dat was wat mij betreft nu net niet het argument om te stemmen. Succes bij de verkiezing in NH. Ik hou het wel bij schrijven van stukjes over mooie muren.

      
Foto: Ruud Rozemeijer
Cijfer uitstraling 6
www.muren.info
www.mureninfo.hyves.nl (voor wie vrienden van muren wil worden)

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo