De originele stenen van deze gevel stammen uit 1891. (volgens de tekst op de eerste steen is deze gelegd op 7 maart 1891 door Hendrik Tabak toen 10 jaar oud) Alleen was het in 2003 hoog nodig om de gevel te redden van de ondergang. De scheef gezakte gevel heeft men volledig gesloopt en voorzien van een in basis eenvoudige rode vormbaksteen maar wel een van klinker kwaliteit, als je twee stenen tegen elkaar slaat hoor je een scherpe klank. De stenen zijn in halfsteens verband gemetseld, de steen op de volgende laag begint steeds halverwege de onder liggende steen. Wat deze gevel natuurlijk zo leuk maakt zijn de gele strengpers stenen welke zijn verwerkt als "speklaag". De omschrijving van een speklaag volgens bouw bargoens "natuurstenen band als afwisseling in baksteenmuurwerk" Het woord speklaag roept bij mij in ieder geval een Hans en Grietje achtige omgeving op, alleen zijn deze speklagen niet voor consumptie geschikt.
In het centrum van o.a. Beverwijk kom je nog veel van deze toepassing tegen, vooral in de bouw van rond 1900 tot 1920. Wat bij deze gevel extra opvalt zijn de gele koppen om en om verwekt met de rode koppen boven de 6de laag in het metselwerk. En dat deze gevel net even anders is blijkt wel uit de vele complimenten die Pieter van der Veen mocht ontvangen over dit fraaie stukje gevelwerk.
De voeg bij deze steen is goed. Door de grijze kleur ontstaat er een vrijwel egaal rood vlak. Met een witte voeg had er mogelijk een meer boederij achtige uitstraling ontstaan, kan leuk zijn maar door de toepassing van de speklaag is hier de juiste keuze gemaakt.
Al met al weer een gevel om trots op te zijn op dit druk bezochte punt in Beverwijk
Cijfer uitstraling: 8
Vr gr Rene Lust
Foto Rene Lust
|