Wat je al niet in een foto kunt vangen. Op de voorgrond een fundering dan een stapeltje puin, overblijfselen van een gesloopte muur (in dit geval de toiletten weet ik uit eigen ervaring), vervolgens een onvervalste muur een erf scheiding en uiteindelijk een muur in alle glorie. Het zou voor de hand liggen om een verhaal te wijden aan de 2 laatste muren, maar nee, we staan eens stil bij de fundering. Een goed fundament is de basis van een muur zonder problemen.
Eerlijk gezegd is er nog een rede om even stil te staan bij de trieste aanblik van dit stuk grond. Dit zijn namelijk de restanten van de voormalige Juliana (Groene Kikker) school in Beverwijk. De school waar namelijk mijn fundament is gelegd. Van het jaar dat de zakrekenmachine werd uitgevonden tot het jaar dat Turks Fruit werd uitgebracht zoog ik mij vol met allerlei basis informatie die ik nu nog gebruik om o.a. deze stukjes te schrijven. Nu stond de Juliana school er om bekend een goed fundament te zijn. Want na 6 jaar zwoegen ging over het algemeen meer als de helft van de leerlingen naar het Gymnasium, daar hoorde ik overigens niet bij. Soms dacht men echter een goede ondergrond te hebben maar viel dat in de praktijk tegen zodat ik menig van mijn oud schoolgenoten na een vrije val, weer tegen kwam op de Duinwijk MAVO. Zo kan het uw muur ook vergaan. Heb je een goede fundering maar een gammele muur dan houd je uiteindelijk alleen de fundering over. Heb je een goede muur maar een slechte fundering dan zal uiteindelijk je muur de gevolgen ervaren van zijn ondergrond. In deze gaat het om de juiste mix van beiden. Tegenwoordig worden de meeste funderingen gestort met beton. In de tijd dat Rutger en Monique op het witte doek zonder enige schroom de tijgerval deden werden de funderingen in de meeste gevallen nog gemetseld.
Kalkzandsteen is hiervoor het aangewezen product, zie het rechter deel van de fundering. Links heeft men tot mijn verrassing gebakken stenen gebruikt. Ik weet zeker dat juffrouw Tol, Meneer Sissing en Heijns dat nooit geweten hebben toen ze les gaven. Eerlijkheids halve moet ik u bekennen dat ik daar ook niet bij stil stond, ik zat meer in over de schoolmelk in flesjes met blauwe dop. Hopelijk hadden ze deze keer weer niet te lang op de kachel gestaan, geen drinken was dat warme melk. Waar de leraren toch wel bij stil hadden mogen staan is of de fundering wel diep genoeg gemaakt was. Door strenge vorst, waar maken we ons dan nu nog druk over, moet de fundering minimaal 60 cm diep zijn om eventuele verzakkingen te voorkomen. Natuurlijk hoeven zij daar niet bij stil te staan. In het ontwerp,vergunningen traject en bouwfase van een nieuw pand zijn alle partijen op de hoogte van deze basis regels. Men dient dan wel op de hoogte te zijn van alle uitzonderlijk lasten die bv op de vloer of aan de muur komen te hangen. Zo had de school een enorm (ik was toen klein dus misschien leek het groot) aquarium dat zal voor behoorlijk wat extra druk hebben gezorgd. Maar gezien de staat van de fundering heeft deze er niet onder geleden. Dan moet ik nog tot een cijfer komen. Dat is een hele lastige en voor zover ik mij kan herinneren kreeg ik altijd cijfers op school. Ik laat het cijfer aan u over. Mail naar rene.lust@bouwcenter.nl en de origineelste inzending kan kiezen uit een rekenmachine of dvd van Turks Fruit. Ik ben benieuwd waar u voor kiest.
Foto: René Lust
Cijfer uitstraling, horen we graag van u
|