Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

             O O
               O     O

Muren: T        G

Locatie: Hoogdorperweg Heemskerk

Steen: Geel brons rood vormbak waalformaat

Voeg: wit

Metselaar: Jan Oudejans

 

 

Eigenlijk kwam ik op de Hoogdorperweg bij de familie Zevenberg om deel 2 van een verhaal over oud & nieuw te schrijven  De bestaande gevel is na de reiniging van de gevel op een aantal plaatsen aangeheeld. Omdat dit een werkelijk unieke steen is, was het aardig geweest om de oude en nieuwe verwerkte steen naast elkaar te laten zien. Want het bijpassen van deze gevel is een onmogelijke taak gebleken. Ik had dan willen vertellen over een van de ervaringen van een collega die ooit stenen voor een nieuwe gevel moest bekijken naast een bestaande gevel. Deze gevel was bij een van de personen die in de quote 500 staat en woont ergens centraal in het land. Omdat deze persoon in de quote 500 staat heeft onze medewerker een geheimhouding verklaring moeten tekenen. Wat je al niet moet doen om wat stenen bij te passen. We kunnen derhalve niet te veel uitweiden, en mogen u zeker niet vertellen over welke stenen het gaat en hoe ze daar zijn aangevoerd. Om een tipje van de sluier op te lichten, in de voornaam van deze persoon zit een J geen E wel een O geen N wel een O geen D wel een P en geen E. Bent u er nog, voor het gemak noemen wij deze geziene persoon verder VD.
Onze collega constateerde ter plaatse dat de originele stenen niet meer gemaakt werden. Hij vertelde dit aan VD, maar nu staat VD niet bekend als een persoon die van zijn pad af te brengen is, en derhalve was dit voor hem niet het gewenste antwoord. Hij vond dit een fout antwoord en onze collega mocht even nadenken over een nieuw antwoord. Het nieuwe antwoord werd “deze steen is niet meer in productie maar kan wel na gemaakt worden”. Met dit antwoord nam VD genoegen en na 4 proef muren en op één na net zoveel afkeuringen ging VD akkoord met het eind resultaat. Omdat het in dat geval om 80.000 stenen ging en, u begrijpt, kosten geen rol speelden is dit verhaal tot een goed einde gekomen.
Helaas kwamen wij bij de familie Zevenberg een mooie toog, van de foto, tegen en kunnen u nu niet deel genoot maken van dit waar gebeurde verhaal.
Terug naar de TOOG, hoort een TOOG wel in deze rubriek? Want onder deze Toog zit eigenlijk alleen een gat in de muur. Ja natuurlijk want deze oer vorm van overspanning kunst is een samen werking tussen stenen, cement, zwaartekracht en metselaar.
De kleur van de steen gaat van geel groenachtig naar rood. De groenachtige kleur is wat deze steen zo lastig maakt. Of dit in de basis van de steen zit is niet meer te achterhalen. Het zou namelijk heel goed kunnen dat de steen na het reinigen en later het impregneren,door het impregneren iets groenig is opgekleurd. Dit is een proces wat je wel vaker bij gele stenen ziet, vooral daar waar een zuur is gebruikt in een reinigingsmiddel.  En dat is nu net het probleem om bij te passen. Deze steen is al redelijk uniek van zich zelf. Maar vooral door alle externe behandelingen ontstaat er een eind product dat in een fabriek eigenlijk niet is na te bootsen.
De witte voeg zorgt er voor dat de steen nog meer gaat spreken. Al zitten er geen stenen in een TOOG wil ik toch een BETOOG houden voor meer TOGEN in de regio. Een TOOG is niet zomaar een BOOG in een muur, het is de KROON op uw werk.

Cijfer uitstraling 8,5
Foto René Lust 

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo