Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkDoor ons gespot

 

Harmonielaantje Beverwijk

Sortering: Oranje rood vormbak waalformaat

Voeg: Grijs vol

Metselaar: Harm Onie

 


De vorige aflevering van deze rubriek, de Juliana school, heeft heel wat reacties opgeleverd. Zo beloonde Wiebe Stoker de restanten van de muur toch nog met een 8. Dit vooral omdat de muur niet heeft geleden onder de vele duizenden voet- en hockeyballen welke tegen de muren zijn getorpedeerd. Sylvo van Wagtendonk ging zelfs tot een 8,5, ik citeer, “Cijfer 8,5  Deze fundamenten zijn voor heel wat mensen een solide start geweest van hun carrière. Uitstraling  Om te janken! Weer een stukje van ons verleden verdwenen.” De zakrekenmachine, de prijs voor de origineelste inzending, is onderweg naar Sylvo, Turksfruit had hij al genoeg gezien. Frappant was het wel dat ik me de vorige aflevering nog afvroeg waarom we ons nog druk maakten over de diepte van de fundering, want het vriest toch nooit meer. De inkt was nog niet ge(vries)droogt of temperaturen van -10 waren geen uitzondering meer. Laten we maar zeggen de uitzondering bevestigt de regel.
Deze aflevering komen we weer even in aanraking met mijn jeugd. Mijn ouderlijk huis stond aan de Groenelaan in Beverwijk en ik kwam daardoor bijna dagelijks op het Harmonielaantje. Schaatsen bij Mauk Smit, kikkervisje vangen, slootje springen, was dit niet de plek van mijn eerste zoen en met wie ook alweer? Waren we klaar met zoenen dan trapten we oneindig veel ballen tegen de toen nog aanwezige gymzaal. Deze muur heeft de sloop overleefd. Hoewel wanneer je goed naar de foto kijkt zie je dat er 2 lagen in de muur zitten. Vermoedelijk heeft men het bovenste deel van de muur vervangen maar het zou net zo goed kunnen dat de bovenste laag met een anti graffiti middel is ingespoten, hierdoor kan namelijk kleurverschil ontstaan. Verder valt op dat deze in Noors- of kettingverband gemetselde muur wat schade heeft aan de kop rechts op de foto. Even repareren heren van de Gemeente want dit kan van kwaad tot erger worden, ik weet nog wel een goed adresje voor nieuwe stenen. Maar dat is niet alles, ook rechts, net boven de waterlijn, zit venijnige schade aan de stenen. Het is lastig om te zien hoe dit is ontstaan. Vorstschade kan de oorzaak zijn. Dit is wel een plek die men in de gaten dient te houden want wordt deze “wond” dieper dan zal dat gevolgen hebben voor de staat van de hele muur. Mogelijk dat de stroming van de beek, bij een hogere waterstand, dit ooit heeft veroorzaakt. Want de beek stroomt maar door en samen met het zand van de bodem is dat het ultieme schuurmiddel, daar kunnen ze bv in de Grand Canyon over mee praten. De schade aan de muur begint wel op het punt waar de stroming uit de buis de muur zou kunnen raken. Even genoeg over water management
De muur is ooit gemaakt om de scheiding tussen de gymzaal en beek te hebben. De Gymzaal is inmiddels weg maar de beek stroomt nog altijd vanuit de duinen naar de Beverwijkse haven. De beek is in Beverwijk op veel kenmerkende plekken te zien.
Hij stroomt bv onder Huize Scheybeek door. In de kelder is dit door een luik te zien. Als rasechte Beverwijker zie ik de beek wel overal stromen maar heb nog nooit de bron gezien, heb ik eigenlijk ook nooit bij stil gestaan. Mogelijk dat ik toch eens op zoek ga naar de bron. Misschien kan een lezer mij mailen waar de bron is zodat ik niet als een ware Livingstone uit, alweer iets uit mijn jeugd, “het geheim van de Nijl” met een expeditie op zoek hoef. Uw reacties gelieve mailen naar rene.lust@bouwcenter.nl (gaarne landkaart toevoegen)

Cijfer uitstraling 8
www.muren.info


Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo