Het schrijven van deze rubriek heeft zo zijn voor en nadelen. Het leuke is dat ik muren die ik mooi vind bij een groot publiek onder de aandacht kan brengen. Of mijn mening een landelijk gemiddelde afspiegelt durf ik niet te zeggen. Wat ik wel weet is dat ik er een mening over muren heb en deze graag met u deel. Wat is dan het “nadeel”? Een mening hebben is één, maar mensen met “probleem” muren gaan mij ook om advies vragen. Ik zou mij daardoor vereerd kunnen voelen, maar dat zou iets te veel eer zijn. Bij gevels met uitslag, doorslag of ander vreemd soortige bij verschijnselen, waar men eigenlijk niet op zit te wachtten, heeft men over het algemeen te maken met bouwfysische of bouwkundige problemen, die vaak weer een natuurkundige reactie tot gevolg hebben. En voor dit soort praktijk situaties zijn er mensen in het land die daar voor geleerd hebben en u dus kunnen voorzien van zinvolle informatie. Deze mensen zullen soms een diepgaand onderzoek moeten uitvoeren om tot een conclusie te komen. Zij hebben de kennis in huis om door middel van sporen onderzoek tot een eind oordeel te komen. Vergelijk het maar met de programma’s op Discovery Channel, waarbij men met de kleinste aanwijzing tot de meest opmerkelijke conclusies komt over de geschiedschrijving. Ik zal Discovery Channel eens bellen of dit een goed programma idee is, “steen investigators”.
Normaal wil ik mijn vingers niet branden aan uitspraken over verschijnselen bij vermetselde stenen, maar voor deze aflevering maak ik een uitzondering.
Het lastige bij vermetselde stenen waar zich een probleem voor doet is, dat er vele kleine onderdelen zorgen voor het eindresultaat. De muur, ontwerp, stenen, mortel, metselaar, het weer en ga zo maar door, alles zorgt voor het totaal beeld. En als het dan “fout” gaat waar ligt dan de oorzaak. Dan wordt het speuren naar de oorzaak en vind men dan de oorzaak laten we dan niet naar elkaar wijzen maar zorgen dat men leert van de ”fouten”, want samen kunnen we werken aan nog mooiere gevels.
Maar ter zake, wat zou er bij de muur aan de Koningshof aan de hand kunnen zijn?
Een groene waas hecht zich op rode steen. Wat opvalt, aan één zijde van de gevel. Waar hebben we hier dan mee te maken. Vermoedelijk algen groei. Maar waarom dan op de ene plek wel en op de andere plek niet. Als je goed naar de groene plekken kijkt zie je een veeg patroon in vooral het gedeelte van boven één meter. Dat wijst erop dat men de gevel nadat hij klaar was heeft “gereinigd” met een borstel, om wat voor rede dan ook. Dat reinigen doet men over het algemeen met een fosfor of zoutzuur. Een methode die men al jaren toepast. Maar zeker het gebruik van zoutzuur heeft een groot nadeel. Men maakt de gevel blijvend hygroscopisch, zeg maar poreus. En dat juist is nu het probleem. Want hierdoor creëert men juist een voeding bodem voor algen. De “gaatjes” in de steen zorgen voor de ideale omstandigheden voor algen om zich lekker te nestellen. Dat de natuur consequent is blijkt ook aan de algen groei op de boom links op de foto. Mijn motto is ook altijd als de omstandigheden goed zijn zullen algen op alles groeien zelfs op verglaasde dakpannen. En wat moet men dan op het Koningshof doen? Dat is aan de bewoners zelf en een kwestie van smaak. Maar laat in ieder geval een professional actie onder nemen en ga niet zelf met de hogedruk spuit in de weer, want voor je het weet zit de aarde van het perkje tot aan de dakgoot aan toe gespoten en komen de algen gewoon weer terug. En wie weet hebben we hier toch een nieuwe trend gevonden. Zal onze toekomstige koning “Willuuuum zoveel” in plaats van een nationale boom plantdag straks komen met een nationale algen plantdag? Veel zoutzuur op de muur even wachtten en oogsten maar en als hij Maxima meeneemt wil ik mijn principes (over zoutzuur) best een keer laten varen en haar de borstel met zoutzuur aangeven.
Nog even voor de duidelijkheid, mijn verhaal is volledig gebaseerd op aannames en daar kunnen derhalve geen rechten aan ontleend worden. Denk maar zo, “ resultaten uit het heden, kunnen geen garanties geven over het “verleden”. Tot de volgende muur.
Foto Rob Benning
Cijfer uitstraling 7,5
|