Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Voegen of niet voegen, dat is hier de vraag?

Locatie: Groenelaan Beverwijk.

Steen: Paars rood geel mangaan vormbak waalformaat.

Voeg: snijvoeg wit.

Metselaar: A Heyne metselwerken

 

 


Begin maart bezaten deze huizen een oude gescheurde gevel. Net toen onze regio met een dik pak sneeuw werd bedekt is men gestart met het slopen van de oude gevel. Na het aanbrengen van isolatie is men begonnen met het optrekken van de nieuwe muur. De oude gevel was inmiddels behoorlijk vervuild en om niet te veel af te wijken van de omgeving werd gekozen voor deze nieuwe steen.
De basiskleur is paars rood maar wat de steen zo leuk maakt zijn de gele en zwarte accenten.  
Het gaat hier ook om een zogenoemde snijvoeg, de meest arbeidsintensieve uitvoering, omdat men maar een aantal meters per dag kan zetten is dit ook de kostbaarste voeg. Deze ambachtelijke voeg maakt men met een bal specie (stopverfachtige samenstelling) en drukt deze met een voegspijker tussen de stenen (ongeveer een halve vierkante meter per keer). Later snijdt vandaar de naam) men de voeg in de karakteristieke vorm. Even kort samengevat maar het is een complex proces, dat alleen door deskundigen kan worden gedaan.
In eerdere uitgaven van deze rubriek werd al meerdere keren stilgestaan bij de wezenlijke rol van de voeg in de gevel. Omdat de foto van deze gevel is gemaakt op het moment dat nog niet alles was gevoegd, is goed te zien wat de voeg doet.
Deskundige René Lust: ”Aan de onderzijde zien we een vrij egaal gevelvlak. In het bovenste deel zien we een wit lijnen spel met meer kleur nuance in de gevel. De gevel gaat meer ’spreken’ zeggen wij in de stenenwereld. Maar onder en boven zijn echt dezelfde stenen toegepast. In een latere uitgave van deze rubriek toon ik vier keer hetzelfde gevelvlak met vier verschillende voegen. Wat verder opvalt aan deze muur zijn de rollaag boven het raam en de raamdorpels. De raamdorpels zijn wit verglaasde strengpers stenen met een afgeronde kant. Normaliter een steen die wordt toegepast als speklaag, maar deze toepassing mag er ook wezen.”
Uitstraling
”Al met al weer een muur met uitstraling. Wat ik alleen jammer zal vinden is dat wanneer de bestaande raamluiken weer worden opgehangen wij minder zullen zien van deze topgevel. Maar gelukkig heb ik het niet voor het zeggen, want juist deze raamluiken zullen dit oer-Hollandse plaatje weer compleet maken.”

Cijfer uitstraling 9
Foto René Lust


Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo