Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Muur met klasse

Locatie Gladiolenlaan Beverwijk

Sortering: Paars genuanceerd sinter (kolen vlekken) waalformaat

Voeg: neutraal grijs Metselaar: A Heyne mestelwerken

 

 


Kleuren van stenen zijn soms moeilijk te vangen in een foto. Getuige deze foto. De eerste indruk is toch oranje rood, maar in werkelijkheid is de term paars meer van toepassing.
Lichtval zijn bij bepalen van kleur de meest bepalende factor. En kunnen in 2 verschillende omstandigheden een totaal ander beeld opleveren. Bij de keuze bepaling van de steen adviseren wij ook altijd de steen in het daglicht te houden, om zodoende later niet voor teleur stellingen te komen staan. En we blijven er op hameren, vergeet de voeg niet, “de finishing touch”.
Maar dan de muur op deze foto Het totale huis straalt een Engelse stijl uit. Een goed overwogen kleur stelling. Vooral de keuze van de voeg is nog een lastige geweest. Bij een te lichtte voeg ging het uiterlijk van de muur naar een oud Hollandse boerderij uitstraling. Kan heel mooi zijn maar deze woning spreekt Engels. Maar na een flink aantal proefstukjes is men tot de keuze gekomen van deze neutrale grijze voeg. Proefstukjes bestaan uit meerdere vlakken metselwerk van circa 1 m2 waarin men verschillende voegkleuren verwerkt. Al zit er nog zo veel tijdsdruk op een werk, laat altijd proefstukjes maken. Want na verwerking van de voeg is er bijna geen weg meer terug. Het is overigens altijd verstandig om zo laat mogelijk na het vermetselen van de stenen te voegen, dit o.a. om geen problemen met gevel uitslag te krijgen. (geveluitslag ontstaat soms na het voegen, maar er zijn meerdere momenten in het bouw proces die hier invloed op kunnen hebben)
Er zijn natuurlijk altijd situaties denkbaar dat men wel snel moet voegen bijvoorbeeld als er een dure steiger rond het gebouw staat.
Wat de woning, en daardoor ook de muur, net dat stukje extra geeft zijn de halve segment togen. Dit detail vergt in het metsel proces heel wat meer aandacht, denk aan ondersteuning,
Maar is wat mij betreft de kroon op dit werk.
Kortom een muur met klasse. Kleur, voeg, detaillering en zelfs de groene raamluiken alles klopt. Is er dan niet iets jammer? Ja toch wel we zien veel te weinig van dit soort muren, alhoewel op een van mijn rondes door de Beverwijk trof ik dezelfde steen ook op de brederodelaan aan. Zou het besmettelijk zijn?

Cijfer uitstraling: 9-


Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo