Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

1000 stenen is één nieuwe muur

Locatie: Baanstraat Beverwijk

Sortering: Rood vormbak waalformaat en gele speklaag

Metselaar: A Heyne

 

 


De voorgevel is over het algemeen de blikvanger van een huis. Maar dit onderdeel, meestal gelegen aan de straatkant, is onderhevig aan slijtage. Door regen, wind, uitlaatgassen, strooizout en al het andere wat in de rondte dwarrelt, wordt een gevel er niet beter op. Men komt dan voor de keuze, de gevel te laten reinigen en opnieuw voegen of de gevel afbreken en een nieuwe laten metselen. Bijkomend voordeel van de laatste optie is dat bij oudere huizen dan ook isolatie kan worden aangebracht. (Door de bestaande situatie is men soms wel beperkt in de dikte van de isolatie). Met de steeds hogere energie prijzen is isoleren soms hard nodig. Of gaan we straks net zoals in Oostenrijk onze huizen op grote schaal (weer) voorzien van houtkachels. Ik hoop het eigenlijk niet, het ruikt echt wel lekker, maar de droge lucht die je er van krijgt is ondragelijk. Want na een hele dag skiën moet je zo’n ding wel stoken om je kleren te drogen, of je wilt of niet, want in Oostenrijk zijn ze zo “slim” om geen andere kachels te plaatsen; kan het ook niets kosten. En als er dan extra verwarming is, is het vloer of plafond verwarming of zo’n elektrische CV waar je met geen mogelijkheid een skigarderobe van een heel gezin op kan plaatsen. Ja, van een gezin uit Madurodam lukt het dan wel maar wij zijn iets groter. Maar als je dan gebruik maakt van de houtkachels dan doen ze het zo goed dat voor je het weet het hele huis bijna 30 graden is. Maar het ergste is de droge lucht. Je voelt je net Spons Bob. Overal waar maar iets van vocht te verkrijgen is daar reageert je lichaam op. Als je voorbij een gesloten fles, van wat dan ook, loopt is hij daarna half leeg zonder dat de dop er vanaf is geweest. Zo’n behoefte heeft je lichaam aan vocht. Erger nog je lichaam wordt zo droog dat bij de minste aanraking je huid spontaan openbarst, ik hoef u niet uit te leggen wat er gebeurt als je door alle droogte spontaan moet niezen. (heeft er iemand een keukenrol)
Nee, ik ben voor isoleren en niet al te hoog stoken. Daar sta ik niet alleen in, want neem nu de energie ridder van Eneco, deze vermomde Beverwijker, Bert Apeldoorn, doet er alles aan om te zorgen dat wij zo min mogelijk energie gebruiken. Met vloeiende bewegingen haalt hij alle stekkers uit de stopcontacten en scratchend aan de pannen brengt hij ons de boodschap over. Mogelijk dat hij voor ons de boodschap in Oostenrijk kan uitdragen, kunnen ze tegelijk beginnen met het metselen van muren in dit besneeuwde land. Want met al dat hout aan de gevel kan ik maar niet wennen, geef mij maar een knap “stukkie” metselwerk. Daar gaat het dus om en je krijgt nog een mooie gevel op de koop toe.
Want wees nou eerlijk met 1000 stenen, mortel en een metselaar ziet het er weer als nieuw uit.
Een leuke gevel met gele accenten door de gevel heen verwerkt. De gele speklaag en de geel accenten in de rollaag, boven de ramen, werken al verfrissend in de halfsteens verband gemetselde gevel. Wat net dat toefje op de slagroom is, is de laag tussen het benenden en boven raam. Tussen 2 gele lagen in gesloten vinden we 3 lagen met rode strekken en gele koppen. Ziet er goed uit. Maar ik blijf toch met een vraag zitten. Is dit dan een rode laag met gele vlekken? Of een gele laag met rode vlekken? Hoe meer ik er naar kijk hoe lastiger het wordt. Weet u het? Stuur een mail naar rene.lust@bouwcenter.nl  Bij een nieuwe muur horen ook nieuwe voegen. De hier gekozen lichtte voeg maakt de gevel net ietsje frisser.
En wat leren we nu van dit stukje; mensen uit de reclame komen soms uit Beverwijk, maar soms ook niet. Mooie muren staan soms in Beverwijk, maar soms ook niet.
Tot de volgende Muur.

Foto René Lust
Cijfer uitstraling 8,5

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo