Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkDoor ons gespot

 

Locatie: 's Hertogenbosch - Colvenierstraat


Steen: Strengpers

Voeg:

Metselaars: Wessels vakbouwers


Colvenierstraat, Den Bosch

Out of the box, out of Den Bosch. Architect Diederendirrix, Eindhoven. Heijmans woningbouw, Rosmalen, Wessels vakbouwers, Lichtenvoorde.

Metselen is een vak. Eén van de belangrijkste taken van een metselaar is om recht aan de draad te werken. Doet hij of zij dat niet, dan krijg je een golvende gevel, zowel in de lengte als in de hoogte. Daarbij komt ook nog: des te strakker de steen (strengpers) des te kritischer het wordt, vooral in de situatie waar we met strijklicht te maken hebben. Je moet daar niet te “licht” over denken.

Loop je een keer door Den Bosch, dan kom je deze gevel tegen tegenover het station. Een strengperssteen, keurig in de lengte aan de draad gemetseld. Het opgaande werk toont een niet alledaags beeld. Daar zijn stenen soms naar achterliggend verwerkt (of naar voren maar net hoe je het bekijkt).

De gevel krijgt daardoor een heel bijzonder karakter. Wat mij vooral opvalt, is dat wat je normaal op een vlakke gevel probeert te voorkomen, “oneffenheden”, deze hier juist geaccentueerd worden. Nog mooier is te zien wat lichtval op de stenen doet. De vlakke delen zijn de basiskleur. De schuin naar onderen gemetselde stenen ogen donker. De schuin naar boven gemetselde stenen zijn daarentegen weer lichter. Men laat het daglicht hier voor je werken. Fotografen kunnen je daar alles over vertellen. Zij kunnen niet zonder licht.

In het donker kun je niet zonder licht, maar licht kan ook tegen je werken en zelfs voor pijnlijke situaties zorgen. Iedereen kent de verhalen wel van de vrijende stelletjes in hun punttentje die het licht hebben aan laten staan. Op het tentdoek wordt dan alles geprojecteerd wat er zich in de tent afspeelt. De bewoners van het tentje vinden het dan altijd weer vreemd als alle buren de volgende ochtend zo vriendelijk naar hen lachen.

Ik kan me zo voorstellen dat de metselaar van dit pand aan de Colvenierstraat het lachen soms ook even is vergaan. Dit is echt even een stukje “out of the box” denken. En dan hebben we het nog geeneens over de detaillering van de kozijnen. Deze zullen extra aandacht hebben gehad b.v. voor de dikte.

Moeten we dan nog iets van dit metselwerk vinden? Om een echt goed beeld te hebben, moet je naar Den Bosch toe. Alweer? Ik ben zoete lieve Gerritje niet. Laat dit soort gevels maar naar ons toe komen; niet te veel hoor want zou je dit bij alle gebouwen toepassen, dan zou het erg onrustig worden.

Als positieve uitzondering mag er in minimaal iedere stad een soort gelijkegevel zijn. Zeker wanneer je te maken hebt met een pand waar weinig belendingen zijn en strijklicht zijn gang kan gaan.

Onder het motto “if you can’t beat them join them” maak je met deze oplossing op een mooie manier gebruik van het strijklicht. Meer niet alledaagse muren vind je op www.muren.info.

Foto's: februari 2017, Ruud Rozemeijer

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo