Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Locatie:  Creutzberglaan Beverwijk

Steen: Oranjerood vormbak met donkere koppen

Voeg: grijs vol

Metselaar: Noor Google?

Creutzberglaan

Alles in het leven wordt steeds makkelijker. Van de postduif zijn we via de postbesteller en de fax uiteindelijk volop aan het mailen geslagen, we kunnen niet meer zonder. Ach die goede oude fax, ik zie nog halverwege jaren 80 Herman Sluiter van de Radio Dokter een stuk papier in een apparaat duwen en waarvan we toen nog dachten dat datzelfde papier ergens aan de andere kant van de wereld er weer uit kwam, het was een wonder. Ook op het gebied van landkaarten veranderd er veel. Een landkaart is eigenlijk achterhaalt, je hebt een TomTom, maar we gaan nog verder. Neem van mij aan dat we over een paar jaar met live beelden overal op de wereld kunnen kijken. Een goede stap in die richting is al gezet met de nieuwe functie van Google. Via Google maps kun je met Street View op heel veel locaties in Nederland letterlijk in de rondte kijken. Je waant jezelf als het ware in het Panorama van Mesdag, maar dan op elk willekeurig punt in Nederland. Wat is dan het nut van deze functie? De weg vinden? Nee, natuurlijk niet. Met deze tool is het voor uw “stenendeskundige” super eenvoudig geworden om al die mooie gevels vanuit zijn luie stoel te bekijken. Tik een adres een, draai je viewer, zoom in en genieten maar.
Ik begon mijn relaas met de opmerking dat alles steeds makkelijker wordt. Dat klopt, want kijk maar naar de foto. Het valt voor mij niet altijd mee, vooral als ik de muur vanaf een foto moet beoordelen, om het metselverband te onderscheiden.
Nu, op de Creutzberglaan hebben ze daar wat op gevonden. Alle koppen van het Noors- of kettingverband zijn als donkere steen verwerkt. Het is nu een fluitje van een cent om te zien dat er na 2 strekken (steen lengte) een kop volgt en dan weer 2 strekken. Op de bovenliggende laag zien we hetzelfde, echter hier schuift alles ¾ steen op en zit de kop midden bovenop de aansluiting van 2 strekken. Een pracht om te zien in deze situatie. Beetje jammer alleen is dat de oranje stenen in de strekken niet allemaal helemaal oranje rood zijn. Sommige zijn voorzien van een sintervlek, normaal een hele mooie verrijking van de steen, maar in deze muur verstoren deze extra sinter vlekken net dat leuke effect wat de donker gekleurde koppen eigenlijk hadden moeten opleveren. Kijk o.a. maar even goed naar de stenen links onder het raam daar sluiten voor je gevoel 2 donkere koppen op elkaar aan. Er zijn meer van dit soort doublures in de gevel te vinden, zoek het verschil en kleur de plaatjes zullen we maar zeggen. Verder hebben we niets te zeuren over deze gevel. Het is gewoon een leuke frisse gevel met accenten. Hoewel een klein beetje te zeuren heb ik nog wel. Dat Google street view heeft een hele verkeerde naam, dat had Google Muur view moeten heten. Of kijk ik nu toch weer eens door een iets te gekleurde bril?

Cijfer uitstaling: 8,5

Foto: René Lust
rene.lust@bouwcenter.nl

Creutzberglaan

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo