De muur van deze week ligt al ruim 3 jaar te wachten op een triomf van het Nederlands voetbal elftal. Wat is er mooier om een Oranje muur te plaatsen tijdens Oranje gekte in het land. Ik vrees alleen dat wanneer ik het plaatsen van deze foto moeten overlaten aan de prestaties van onze jongens deze foto alleen op mijn computer blijft te zien. Een ander aanleiding? De Olympische spelen, schaatsen, darten, korfbal of sjoelen dan? Zou allemaal kunnen. Maar hoe time je het verschijnen van deze rubriek met een moment van Oranje gekte? Dat gaat niet; dus de bakens verzetten! Het Koninklijk (Oranje) huis (nog toepasselijker ook bij een muur). Want als u dit stukje leest is de kans erg groot dat iemand van vorstenhuis jarig is. Leve de….. hoera, hoera, hoera? Zeg maar; “Oranje boven”. En juist dat kunnen we ook over onze muur zeggen. Deze in halfsteens verband gemetselde muur is op alle fronten oranje. De steen en de voeg zijn perfect op elkaar afgestemd en dat op een ongewone manier. Normaal kiest men eerst een steen uit en zoekt er dan een voeg bij. Hier heeft men dat omgedraaid, eerst de voeg bepaald en toen de steen erbij gezocht.
Mortel fabrikanten spelen steeds beter in op de markt door mortels op kleur te leveren. Met als groot voordeel de constante samenstelling van de mortel. Silo’s nemen steeds meer de plaats in van de man die de mortel handmatig mengt op de bouw. U kent ze wel, een plaat hout op de grond, hoopje zand, cement, kleur toeslag en een emmer water. Mengen maar. Even denken; “5 zand, 1 cement en 3 troffeltjes kleur toeslag”. De verleidingen op de bouw zijn echter vaak groot. Voor je het weet zijn ze afgeleid door een voorbij lopende “schone”. Daar staat onze voeger dan, had hij 2 of 3 schepjes kleurstof toegevoegd aan zijn mortel? Nog eentje erbij, 4 schepjes dus. Gevolg: kleurverschillen. De vaste lezers van deze rubriek weten dat ik voegers en metselaars op een voetstuk plaats, maar eerlijk is eerlijk, ze hebben net zoals ons menselijke trekjes.
Wat probeer ik nu eigenlijk te zeggen met dit verhaal. Iets te voegen? Koop zakjes kant en klare voegmortel, ze zijn er al vanaf 25 kg, en zorg daarmee voor de finishing touch die uw muur verdiend. Een kanttekening wil ik nog wel plaatsen. Voegwerk bij bestaand werk aanhelen is soms een lastige opgave met kant en klaar mortel. Met een beetje mazzel heeft men het oude recept van de voegmortel bewaard, zo niet dan moet men wel eens experimenteren voor de best te vinden combinatie. Overigens zullen we de speciale voegen voorlopig nog wel met de hand blijven maken. Dit is vakwerk waar men de mix van zand en cement tot een soort kleibol weet te kneden. Ziet u dus nog ergens op een bouw een metselaar of voeger zijn mortel op een plaat hout met de hand mengen, lijd hem dan niet af. Loop stilletjes voorbij, groet in het ergste geval met een klein respectvol knikje en dames in de zomer blote delen afdekken. Want een ongeluk zit in een klein voegje.
Vind ik het dan mooi, zo’n volledig oranje muur? Ik kan me voorstellen dat architecten kiezen voor een uitstraling als deze. De muur is als het ware een eenheid. Ik hou zelf toch meer van een contrasterende voeg om de steen te laten leven. Maar over smaak valt nu eenmaal te twisten.
Ik zit nog wel met een rare vraag: “zou de oranje voeg helemaal tot onder het maaiveld doorlopen?”
Of zou de voeg daar grijs zijn. Ik heb bij het maken van de foto op het punt gestaan om een gat in de grond te graven om te kijken of dit zo is, maar ik heb me kunnen inhouden. Ik begrijp nu hoe de dames zich voelen bij het zien van een doedelzak speler, zit er iets onder die rok?
Foto: René Lust
Cijfer uitstraling 6,5
|