Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Locatie: Beverwijk

Sortering: Links leerkleur waalformaat sterk vervuild
rechts netjes schoon

Voeg: Wit

Metselaar: Onbekend

 

 

 

 De muur van de vorige aflevering heeft weer wat leuke reacties opgeleverd.
Heeft u al gestemd via www.nhd.nl op de Agatha kerk! Regelmatig lezer René Smeets zag zijn favoriete bouwstijl, de Amsterdamse school, in de Agatha kerk. Dat kan goed kloppen want de kerk is gebouwd aan het einde van de bloei periode van deze stijl en heeft zeker ronde, plastische  vormen het kenmerk van de Amsterdamse school. Snel over naar de muur van deze week.
Ons werkgebied blijft de laatste afleveringen rond de Breestraat in Beverwijk hangen.
Dit keer kijken we naar 2 muren. Links het pand van Tegel en rechts het pand van We.
Beide gevels zijn in staand verband gemetseld. De foto roept bij mij het beeld op van een wasmiddel reclame waarbij links de ongewassen muur en rechts het resultaat van na het wassen te zien is. Twee gevels waar de bekende bouwterm voor op gaat “gelijk = ongelijk”. De eerste indruk is dat de gevels gelijk zijn maar kijk je verder zie je verschil in de rollaag boven de ramen en de afwerking van schuine kanten van de gevel met beide een andere manier van plaatsen van de driehoek. De afsluiting van de linker gevel had men ook met boeren vlechtingen kunnen doen, dus netjes vullen met stenen. Zoals het nu toegepast is roept de gevel het beeld van een kerstboom op. De oplossing van de linker gevel geeft het beeld van een trapgevel.
Het moge duidelijk zijn dat ik de rechter gevel het mooiste vind. Zelfs zo netjes dat ik mij afvraag of de gevel opnieuw is gemetseld of dat de gevel is gereinigd. De kleur van de steen past niet helemaal in het tijdsbeeld van het moment van bouwen zo ergens begin 1900. De stenen zijn domweg te effen van kleur om in een oude oven gebakken te zijn. De kleur is meer van de laatste 20 jaar. Net voor het inleveren van mijn tekst heb ik met de eigenaar van het pand, dhr. Dingler, gesproken. Het pand is 10 jaar geleden volledig gereinigd en hier en daar van nieuwe voegen voorzien. De gevel is nooit vervangen door nieuwe stenen en stammen uit de tijd van de nieuw bouw zo rond 1900. Bouwjaar had ik dus goed maar de stenen hebben mij verrast. Ik ben benieuwd wat voor verrassing er naar voren komt wanneer de linker gevel wordt opgeknapt, dan kunnen deze muren als 2 gelijkwaardige vrienden door het leven. Over vrienden gesproken. Wat heel leuk is om te melden dat u vrienden van “onze” muren kunt worden.
De “ klaag” variant is wereld beroemd en van een “ knuffel” muur kijkt ook niemand meer vreemd  op. Maar vrienden van een muur! Voor de oudere generatie is dit misschien nog even wennen maar de jeugd doet niet anders; “Hyven”. Inmiddels al ruim 6 miljoen gebruikers. Kent u het niet kijk maar eens op www.hyves.nl. Als u gratis bent aangemeld kunt u vriend worden van muren. Een betere vriend kan je niet wensen. Een rots in de branding, altijd een luisterend oor, beschut je tegen het weer, mits je aan de juiste kant staat. Zo’n vriend wil iedereen wel hebben. Leuke bijkomstigheid is dat alle foto’s van de afleveringen tot nu toe ook te zien zijn. Sterker nog u kunt de foto’s voorzien van een cijfer en een opmerking. Dat geeft ons weer de mogelijkheid om bij de honderdste aflevering de hoogst gewaardeerde muur nog eens onder de aandacht te brengen.
Ik ben benieuwd hoeveel vrienden we krijgen, Paul de Leeuw staat er al tussen.

Foto: Ruud Rozemeijer
Cijfer uitstraling 6 en 8,5
www.muren.info

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo