Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Verdiepte voeg en meer

Locatie:  Boogaardlaan Beverwijk

Sortering: Oranje rood vormbak waalformaat, plint (onderkant van de muur) rood paars vormbak

Voeg: Verdiept neutraal grijs

Metselaar: “Hoe heet ie ook al Weer?”


Wat kom je soms toch een verrassende stukjes metselwerk tegen op plekken waar je het eigenlijk niet verwacht. Want deze 2 leuke toog raampjes, een leuk detail in dit oranje rode gevelvlak, aan de Boogaardlaan in Beverwijk verwacht je eigenlijk bij een boerderij en zeker niet in dit binnenstedelijk gebied.
De rood paarse plint, aan de onderkant van de muur, is een steen van een hardere kwaliteit en werd in het verleden gebruikt tegen optrekkend vocht. De oranje steen is namelijk zachter en neemt derhalve veel meer vocht op vandaar dat dit vroeger uit puur praktische overwegingen werd toegepast. Tegenwoordig worden nog wel plinten toegepast maar meer uit optische overwegingen. Een oranje steen kan met het huidige productie proces net zo hard zijn als een paars kleurige steen. Wat de raampjes natuurlijk extra leuk maken zijn de ronding aan de bovenkant en de vulling van glas in lood. Onder de raampjes zie je de plint steen als raamdorpel verwerkt, maar omdat deze te kort zijn heeft men over de lengte van de steen een voeg toegepast, een apart gezicht want over het algemeen kiest men voor een raamdorpel uit een stuk in de lengte. Door deze voeg in de lengte ontstaat zelfs een kasteelachtige sfeer. Wat verder opvalt aan deze gevel zijn de verdiepte voegen. De meeste voegen van tegenwoordig zijn bijna gelijk met de voorzijde van de steen. Door de voeg wat dieper te houden ontstaat er een egaler gevel vlak. Bij ons in de regio zie je dit niet veel, maar zeker rond de Nederlands, Belgische grens is dit gemeengoed.
Dus eigenlijk zitten er 3 uitzonderlijke toepassingen verwerkt in dit kleine stukje muur, de voeg, de raamdorpel en de sierlijke toog raampjes. Ik ben benieuwd of er muren zijn waar meer dan 3 uitzonderlijke toepassingen in zijn verwerkt. U weet ons te vinden
 
Cijfer uitstraling: 8+

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo