Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Beest van een steen Locatie: Artis 2 Cheetahs Amsterdam

Sortering: Oranje rood handvorm waalformaat, kloostermop etc

Voeg: Wit verdiept  

Metselaar: Kunstenaar

 

 


Op de muur van deze week ben ik al door vele mensen gewezen. Maar eigenlijk zaten we met een probleem. De muur staat niet in het verspreidings gebied van deze krant en kwam derhalve niet in aanmerking om in deze rubriek geplaatst te worden. Maar omdat de mensen bleven aandringen maken we voor deze keer een uitzondering. Gelukkig werkt het in ons voordeel dat het reëel is om aan te nemen dat meer dan 90% van de mensen uit de regio al eens langs deze muur zijn gelopen. Zeker de vaste lezers van deze rubriek zullen dan steeds hebben gedacht wat een leuke muur, jammer dat hij niet in onze regio staat. Dus we zijn om, maar het blijft bij een uitzondering want voor je het weet wordt ik door de lezers gewezen op muren welke nog verder buiten de regio vallen, stel je voor. Nee, daar kunnen we niet aan beginnen straks komt u met voorbeelden van muren uit Amerika, en dan kan ik daar heen om foto´s te maken. Nee dat gaat te ver...Alhoewel.zou een leuke vakantie kunnen zijn.

Maar terzake; we hebben hier met een heel bijzondere muur te maken Voor zover ik heb kunnen tellen zijn er van één soort steen minimaal 6 formaten toegepast. Ik herken waalformaat, dikformaat, vechtformaat, rijnformaat, hilversumsformaat en de kloostermop. Een illuster gezelschap op fantastische wijze gemetseld, met soms zelfs de vlakke kant naar voren verwerkt. Een waar puzzel stukje, want je bent letterlijk orde in de chaos aan het maken. Er is niet gevoegd maar doorgestreken, de voeg ligt bijna 2 cm diep. Door de keuze van de terug liggende voeg doet de voeg niet mee aan het kleurbeeld van de muur. Maar door de voeg (die er eigenlijk niet is) zo toe te passen ontstaat een relatief rustig beeld in een in basis hele drukke muur. Het aller leukste aan de muur is dat al je heel goed kijkt af en toe een klein voetje ziet staan in de onderkant van de steen. Kijk op de foto links onderin. Normaal zie je deze voetjes niet maar omdat hier sommige stenen met de onderkant naar voren zijn gemetseld verschijnen ze in de muur. Vraag die rijst, "hoe komen de voetjes in de steen?" Werken er kabouters bij de steenfabriek? Is het een grap? Nee..dit is een hele bewuste keuze van de steenfabriek. De stenen worden namelijk gemaakt bij steenfabriek Roodvoet en wat is er dan mooier om een voet afdruk te maken in een rode steen, een mooi stukje beeldspraak. Waar de naam Roodvoet vandaan komt is mij niet duidelijk. Mijn eerste gedachte bij het woord Roodvoet was indianen. Nu ben ik als kind verwoed lezer van de boeken van Arendsoog en Witte Veder geweest maar een indiaan met een steenfabriek kan ik me niet herinneren. Mogelijk dat in de tegenhanger van Arendsoog, Old Shetterhand met zijn maat Winnetou een verhaal over steen fabrieken heeft gestaan. Alleen heb ik de Old Shetterhand boeken nooit gelezen . Want je las in de tijd of Arendsoog of Old Shetterhand niet allebei, al was het alleen maar uit tijdgebrek. Vergelijk het maar met de muziek je was of Beatles of Rolling Stones fan, beide kom je maar weinig tegen. Maar mocht één van de lezers in Old Shetterhand ooit iets over een Indiaan en een steenfabriek gelezen hebben dan hoor ik dat graag. Na dit alles neem ik aan dat u bij een volgend bezoek aan Artis, wie is er niet groot mee geworden, heel anders zult kijken bij één van de gevels van het restaurant de 2 Cheetahs. Op het terras nu maar eens niet naar de speeltuin kijken maar het gezicht richting muur en genieten maar, je raakt niet uitgekeken. Tot slot moeten we nog tot een cijfer komen.

Ik ben bang dat ik het hoogste cijfer ooit ga geven, we zijn in een gulle bui de laatste weken, maar we gaan niet tot het maximale, een 10-. Want het is echt een beest van een muur, en oh ja voor u met een vraag blijft zitten ik ben geen fan van de rollende stenen ik loop pas warm voor stenen verwerkt tot een muur en hou het daarom maar bij de Beatles.

Tot de volgende muur.

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo