Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkDoor ons gespot

 

Locatie: Voormalige pastorie Agatha Beverwijk

Steen:

Voeg:

Metselaar:


Voormalige pastorie Agatha Beverwijk

De Sint-Agathakerk is een Rooms-katholieke kerk in het centrum van Beverwijk, aan de Breestraat. De kerk is duidelijk herkenbaar in de wijde omtrek aan de rode koepel. Op deze pagina hebben we het over de voormalige pastorie van de Sint Agathakerk, hoek Breestraat - Bloksteeg.

In 2012 is het pand, een rijksmonument, gekocht door Stadsherstel Amsterdam NV met de bedoeling het te restaureren. De pastorie is oorspronkelijk een 18de-eeuws herenhuis, dat door de Amsterdamse wijnhandelaar J.J.W.Waterschoot van der Gracht werd verkocht aan de Sint Agathaparochie. (Meer info).

Als liefhebber van stenen en handelaar in dit mooie product verkoop ik maar wat graag nieuwe stenen. Maar toch moet ik bekennen dat dit in niet alle gevallen verstandig is.

De voormalige pastorie in Beverwijk wordt verbouwd en krijgt veel aandacht van pers en omgeving.

Waar ik regelmatig een negatieve pers over krijg, is de restauratie van de buitengevel.

De stenen zijn te verschillend en de voeg te afwijkend van de originele voeg, hoor ik dan. Ik kan niet anders dan de makers van de opmerkingen gelijk te geven.

In stenenland worden er steeds minder soorten steen gemaakt en sluiten oude fabrieken.
Er zijn echter nog hier en daar oude stenen te verkrijgen. Soms na een lange en geduldige zoektocht, maar neem van mij aan, dat het eind resultaat beter zal zijn dan nieuwe stenen toepassen.

Is het dan een slechte muur? Nee, absoluut niet. Fraai? Tja, ik kijk volgende keer maar even de andere kant op wanneer ik voorbij de pastorie loop.

Ach waar maken we ons druk over; wanneer we maar lang genoeg wachten worden de nieuwe stenen vanzelf oud...

Foto's: september 2014, Ruud RozemeijerBesmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo