Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Locatie:  Breestraat  Beverwijk  

Sortering: Geel brons rood naturel vormbak waalformaat

Voeg: wit vol

Metselaar: Een topper

 

 

 

 Op de muur uit de tuin van park Scheybeek hebben we weer aardig wat reacties gehad. Zo schreef Loc Overman ons het volgende; “De muur in het park Scheybeek brengt u op de gedachte dat Vondel deze muur nooit heeft kunnen zien. Dat klopt. Maar Herman Gorter wel!
Die heeft een tijdje aan de Beecksanghlaan gewoond en daar de Mei geschreven. Dat was mijn inspiratiebron toen ik een gedicht schreef voor het blad Roetz, literair tijdschrift voor de IJmond. Dus die muur is al eens bezongen. U hoeft niet te wachten op de stadsdichter.”  Dat hebben we dus ook niet gedaan en vol overgave hebben we ons op de volgende aflevering gestort. Lezers vragen mij wel eens hoe ik tot de keuze van een muur kom en hoe groot de kans is dat hun eigen muur in de krant komt. Het is volgens mij allemaal een vorm van kans berekening. Hoeveel muren hebben wij niet in het verspreidingsgebied van de krant staan? De krant valt bij bijna 60.000 huishoudens op de duurmat. Deze hebben minimaal 4 muren; wel veel van hetzelfde, denk aan de rijtjes huizen. Gelukkig staan er veel meer muren, denk aan alle scheidingsmuren en gevels van bedrijven en openbare gebouwen. Een ruime schatting van mijn kant, ik hou het op een half miljoen muren. Dus rond mijn 100e aflevering ligt de kant op 1 op 5000. Bij mijn 1000 ste aflevering gaan we dan al naar de 1 op 500. Wel kan een leuk verhaal of uiterlijk, van de muur, uw kansen verhogen. De muur van deze aflevering had een bijna 100% kans op plaatsing. Deze muur, met de X factor, is één van de genomineerden voor de mooiste kerk van de IJmond . Wat mij betreft is de strijd gestreden. Deze van 1924 daterende kerk ontworpen door de architecten Josephus en Pierre Cuypers (vader en zoon) is onbetwist de nummer één.
De muur is in staandverband gemetseld. Een laag koppen en dan weer een laag strekken. De stenen komen als ware goudklompen op mij over. Wat een krachtige uitstraling van de steen!
Dat het rond gemetselde raam met de steeds weer terug vallende kanten een topper is hoef ik u niet uit te leggen hoop ik. Zelfs de natuur rode verbeterd Hollandse pannen staan er leuk bij, hier en daar zelfs afgezet met een gesmoorde, blauwe variant. Iets moeite heb ik met de gewassen betonnen rand, ziet er uit als een berggrind betontegel, tussen de stenen en de dakpannen. Mogelijk dat dit voor die tijd een mooie oplossing was maar een oplossing in metselwerk had zeker net zo mooi, mooier, geweest. De vorm van heel het gebouw is niet alledaags. Sommige zullen er zelfs de contouren van een moskee in kunnen zien. Alle randen zijn weer gevuld met kleine koepeltjes. Alsof daar wortel loten omhoogschieten waar met voldoende water de koepeltjes tot een volwaardige kerk zullen uitgroeien. Al met al een pracht kerk met een 100% winnaars uitstraling. Maar hoe groot is uiteindelijk dan de kans dat uw muur in de krant komt, als ik maar lang genoeg door schrijf wordt die kans steeds groter.
In ieder geval is uw kans vele malen groter als dat u met uw gezin van 4 kinderen naar de MacDonalds gaat en probeert daar met 4 verschillende poppetjes bij uw happymeal weg te gaan. !00% zeker dat u met 4 dezelfde poppetjes naar buiten loopt, kunnen de kinderen ook geen ruzie krijgen. Voor de plaatsing van uw muur houden we het voorlopig maar op 50%. Uw muur komt wel of niet in de krant.
Cijfer uitstraling: 9
Foto: Ruud Rozemeijer
      

 

 

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo