Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Locatie:  Breestraat  Beverwijk  

Sortering: Geel brons rood naturel vormbak waalformaat

Voeg: wit vol

Metselaar: van hoog niveau

 


De muur van deze week heeft zijn plaatsing te danken aan de “open monumentendag” van 13 september. Een leuk initiatief waar ik dit jaar ook nog voor gevraagd ben,Maar wegens tijdgebrek heb ik moeten bedanken, wie weet een andere keer. Gelukkig heeft onze “huis” fotograaf Ruud Rozemeijer wel tijd gevonden om één van de monumenten te bezoeken. Hij heeft de openstelling van al dat moois benut om foto’s te schieten van de Agatha kerk. Hé, hoor ik u denken “alweer”? Ja inderdaad, in aflevering 67, tijdens de kerkenstrijd, hebben wij al aandacht besteed aan de buitenkant van deze fantastische kerk. Maar de binnenkant biedt  zoveel moois dat we deze rubriek minimaal tot en met aflevering 100 hadden kunnen vullen met alle mooie details in het metselwerk. Ik heb derhalve een keuze moeten maken. Voelde een beetje als klein jongetje in een snoepwinkel. Maar ik ben eruit gekomen. Het is de binnenkant van de koepel in de kerk geworden.
Wat een mooi stuk metselwerk. De ribben lopen in de ronding van de koepel naar het midden in de top, het hoogste punt in het gewelf. Of moet ik eigenlijk zeggen de vorm van de koepel wordt gemaakt door de elegante opstapeling van de stenen. Alles komt in de ronding bij elkaar waar de blauwe beglazing zorgt voor een hemelse aanblik. Op de één  of andere manier roept deze foto een “Escher” achtig beeld op. U weet wel de man die een kunst heeft gemaakt van “verkeerde” perspectieven. U kent allemaal wel die eeuwig lopende water val met torens, nee? Klik naar http://members.lycos.nl/amazingart/N/artist7.html . Terug naar onze foto. Kijk eens aandachtig naar de ronde schaduwkant boven de rode stenen. (onderop de foto rechts). Loopt deze rand nu omhoog, omlaag of misschien wel allebei. Wend uw blik nu een paar maal van de foto af. Dacht u eerst dat de stenen op de foto hol liepen moet u nu denken dat de muur bol loopt. Na een paar keer kijken weet u het echt niet meer. Je krijgt dit beeld ook op de snelwegen door heuvelachtig terrein in bv Duitsland of Frankrijk. Doordat je erg op de weg kijkt raak je op een gegeven moment het gevoel kwijt of je nu een heuvel op of af rijd. Natuurlijk bij een helling van 10% zie je het verschil duidelijk maar bij de lagere percentages is het lastiger. Hoe dat komt? Ik weet het niet. Mogelijk krijg je moeite met de diepte. Voor de foto is het makkelijker te verklaren. Hier vertaal je een voorwerp van 3 dimensies naar 2, lengte en breedte, met alle valkuilen waar onze geest in stinkt.
Al met al een super muur, hoog boven ons hoofd, waarvan er van mij wel meer mogen worden gemaakt. Want al zien we de laatste tijd steeds meer mooie details in nieuwe metselwerk, van deze hoedanigheid zijn ze mij in recent metselwerk, in de directe omgeving, niet bekend. Uw wel? Mail een foto naar rene.lust@bouwcenter.nl . Zit u binnenkort een keer in de Agatha kerk dan begrijp ik dat u al uw aandacht aan de spreker geeft. Maar wat mij betreft mag u tussendoor best wel even naar boven kijken want immers al het “goede” komt van boven!
Vanaf de volgende aflevering zullen we ons werkterrein naar Uitgeest verplaatsen, heeft u tips, laat het ons weten.

Cijfer uitstraling: 9
Foto: Ruud Rozemeijer  
     

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo