Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, Beverwijk



Huizenhoog

 

 Locatie: Spaarndammerbuurt Amsterdam

Sortering: Oranje rood vormbak   

Voeg: wit grijs vol

Metselaar:?

wpe1172bdf.png

Deze aflevering gaan we weer een keer buiten het verspreiding gebied van deze krant kijken. De aanleiding van deze “move” is een bezoekje aan Amsterdam met een groep branche genoten. De branche vereniging voor handelaren in bouwmaterialen in Nederland (HIBIN). Deze branche vereniging houdt zich o.a. bezig met belangenbehartiging, advisering, CAO en pensioenregelingen. Als vereniging moet je nu eenmaal vergaderen en wat is er leuker om het nuttige met het aangename te combineren. We hebben ons met een groep gelijk gezinde eens lekker te laten verwennen. Amsterdam is natuurlijk “de locatie” om dit te doen. Op elke hoek van de straat vindt je er wel één. De ene nog mooier dan de ander, het is moeilijk kiezen “tussen“ al die ramen, maar uiteindelijk hebben we een keuze gemaakt. De muren (u dacht toch niet aan wat anders? Wij lopen nog warm voor “een knap stukkie metselwerk”) van de Spaarndammerbuurt. Tussen ramen met allerlei ongebruikelijke vormen, meestal kleine ruitjes met houten roeden, kom je mooi, veelal rond, metselwerk tegen. Deze stijl staat bekend als de Amsterdamse school, een stijl die zich overigens niet alleen beperkte tot de bouw. Aanjagers van deze stijl waren J.M. van der Mey (1878-1949), Michel de Klerk (1884-1923) en Piet L. Kramer (1881-1961). Zij hebben als jonge architecten gewerkt op het architecten bureau van Eduard Cuypers, neef van de beroemde Piet Cuypers bekent van het Centraal station en het Rijksmuseum. De stijl van de Amsterdamse school zit een heel verhaal achter, maar wat ons aanspreekt is vooral het deel over de muren. Zij verwoorden dat als volgt; “die verstijfde-murenmassa's tot soepele architectonische-plastiek omzet, en vol beweging, spelend volgt de cadans der ruimteontwikkeling”, vrij vertaald, veel ronde vormen. De Amsterdamse school periode is globaal tussen 1910 en 1940 maar velen zeggen dat de Amsterdamse school stopt na het overlijden van Michiel de Klerk in 1923. Bij ons in de regio heb ik geen gebouwen kunnen ontdekken in de Amsterdamse stijl (wel in Bergen). Mogelijk heb ik iets over het hoofd gezien, dus heeft u tips laat een berichtje achter op www.muren.info.
Op iets meer dan een vierkante kilometer heb ik zoveel leuke muurtjes gezien dat ik er de komende 2 jaar deze rubriek mee kan vullen. Dat gaat te ver en na veel wikken en wegen is de keuze gevallen op bovenstaande foto. Op de foto zien we één van de mooiste voorbeelden. Boven blauwe dakpannen staand verwerkt. Daaronder warmrode bakstenen die weer doorlopen in de uitstulping in de gevel. De grote gevel vlakken zijn gemaakt van oranje rode gevelstenen, gemetseld in Noors of ketting verband. Op de site www.muren.info laten wij aan de hand van plaatjes een aantal metselverbanden zien.
Het tijdsbeeld in ogenschouw nemende is dit een knap stukje werk. Vraag die opborrelt, waarom zien we dit niet meer in de huidige bouw? Misschien letten we niet goed op, is het er wel maar zien we het gewoon niet. Feit is wel dat de arbeid begin vorige eeuw nog betaalbaar was en de tendens nu, is snel en goedkoop bouwen. Helaas heb ik de uitstulping niet van binnen kunnen zien en weet daarom ook niet of het functioneel is. Mooi is het wel en of er een naam voor deze uitstulping bestaat is mij niet duidelijk. Het doet me nog het meest denken aan een cocon of zelfs aan de all you need caravan (airstream, Quicksilver) maar dan op z’n kant. Mocht u een naam weten laat het ons weten, tot die tijd noem ik het “de neus”. Dan nog een cijfer. In de vorige aflevering liet ik mij verleiden tot een 10. Probleempje deze week ben ik meer onder de indruk. Dit is echt een muur van de buiten categorie, daarom kan ik niets anders dan een 10 met een griffel geven. Maar ik beloof u, de volgende aflevering sta ik weer met beide benen op de grond om zodoende weer normale cijfers te geven. Maar dat kan alleen als ik geen muren tegen kom waar getoverd is met steen. Tot de volgende “normale” muur.

Foto: René Lust
Cijfer uitstraling 10+

wpd2539e76.jpg

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo