Als stenen konden spreken - René Lust - BouwCenter Filippo, BeverwijkHuizenhoog

 

Stenen met een gezicht: Voor ieder wat wils

Sortering: Rood bruin handvorm waalformaat

Voeg: Zoek het verschil en kleur de plaatjes

Metselaar: niet bekend


Zoals reeds eerder aangekondigd dit keer een overzicht van een muur met 4 verschillende voegen. Om het niet al te lastig te maken zijn de muren van een egaal kleurige steen gemaakt. Bij genuanceerde steen zouden de verschillen nog groter kunnen zijn, zo erg zelfs dat bij de verwerking van 2 kleuren voeg in een gevel vlak de meeste mensen zullen zeggen dat het om verschillende stenen gaat, maar het is de voeg die hier zijn “misleidende” werk doet. De voeg is in de meeste muren 20% van het gevel oppervlak, en derhalve een meer dan bepalende factoor voor het eind resultaat.
Los van de kleur is natuurlijk ook het type voeg belangrijk. Kiest men voor een knip, snij, volle, verdiepte, schaduw, plat volle of  helemaal geen voeg. Wij zullen ons deze aflevering alleen beperken tot de kleur, iets wat al moeilijk genoeg is.
Sta je ooit voor de keuze van een kleur voeg laat dan altijd een aantal proefstukjes opzetten. Doe dit in de gemetselde muur of bij grotere projecten maakt men ook wel een proef muur waar men een aantal voegen in aanbrengt om het verschil in de voeg te laten zien.
Als we naar het plaatje kijken zien we bij muur 1 (links boven) een rode voeg. Door deze opvulling krijg je een bijna egaal muur vlak. Muur 2 (rechts boven) is voorzien van een grijze voeg. Deze kleur voeg wordt het meest toegepast. Het aardige van deze grijze voeg is dat men
dichtbij duidelijk het onderscheid ziet tussen de voeg en de stenen, echter op grotere afstand worden de muur en voeg als één geheel doordat de grijze voeg als het ware de kleur van de steen overneemt. Muur 3 (links onder) is voorzien van een witte voeg, deze voeg maakt de gevel het meest speels. Als je vluchtig kijkt zie je of witte lijnen of rode vlakjes. Deze voeg zal je het meest gebruiken bij boerderijachtige muren. Muur 4 (rechts onder) is voorzien van een donkere voeg waardoor de indruk van een zwart lijnen spel met rode vlekken ontstaat.
Waar men bij voegen erg op moet letten is de continuïteit van de samenstelling van de voegmortel. Neem voegzand en cement van de zelfde samenstelling en let goed op de verhouding. Doe je dat niet dan heb je grootte kans op vlek vorming in je gevel.
Gelukkig heeft de mortel industrie dit probleem onderkent en produceert men tegenwoordig
speciale voegmortel welke in bijna iedere kleur te bestellen is.
En voor welke kleur kies je dan? Dat blijft een kwestie van smaak. Maar bij twijfel adviseer
ik de grijze voeg, neutraal en daardoor bijna altijd goed.

Cijfer uitstraling: Muur 1 (links boven)   6    (te veel aanwezig)
                            Muur 2 (rechts boven) 7,5 (goede balans)
                            Muur 3 (links onder)    8    (voegt net iets toe)
                            Muur 4 (recht onder)    6,5 (te donkere lijnen)

Foto: Rob Benning

Besmet met het murenvirus? Schroom niet om er een foto van te schieten,
als je het adres maar noteert. E-mail de bijlage aan


Bouwcenter Filippo :: .
© 2019 BouwCenter Filippo